A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

Колочавський боркут завдяки грантам  став комфортним місцем для відпочинку

Дата: 19.08.2020 15:10
Кількість переглядів: 616

Фото без описуТериторія біля Колочавського родовища мінеральних вод не одне  століття є найпопулярнішим і, без перебільшення,  найгарнішим місцем для відпочинку. Смачна і корисна  мінеральна вода, віддаленість від села, зручне розташування, гарна природа манять сюди магнітом сотні відвідувачів щодня.

Та внаслідок активного негативного антропогенного навантаження пам’ятка природи постійно руйнувалася, захаращувалася сміттям тощо.

Місцеві активісти та екологи давно звернули увагу на цю проблему та ініціювали проєкт з облаштування джерела.

Мета проєкту - убезпечити колочавське джерело від негативного антропогенного впливу шляхом облаштування території та реалізації певного плану дій щодо недопущення негативного ставлення до цього об’єкту у майбутньому.

Результатом старань екоактивістів стала перемога проєкту  «Облаштування Колочавського родовища мінеральних вод» ГО «Товариство «Синій Вир» у конкурсі мікропроєктів від громадських організацій у рамках реалізації проєкту «Програма екологічних громадських ініціатив для Сходу та Заходу України». Проєкт реалізувався Фондом розвитку ГО «Західноукраїнський ресурсний центр» спільно з Міністерством  екології та природних ресурсів України, за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. Мета проєкту: підтримати 14 громадських ініціатив ініційованих місцевими громадськими організаціями і спрямованих на вирішення екологічних проблем на об’єктах природно- заповідного фонду у чотирьох областях України.

Проєкт виконувався протягом  липня – вересня 2018 року за підтримки НПП «Синевир». За  цей час було проведено значні будівельні роботи, зокрема: вирівняно територію біля родовища і засипано ґрунтом, вимощено природним каменем пішохідні доріжки та територію довкола витоку мінеральної води, викопано і викладено каменем канави, реставровано, відшліфовано і пофарбовано дерев’яне укриття над джерелом, встановлено і пофарбовано огорожу, встановлено нові лавки для сидіння, інформаційні стенди  тощо. 

 

Щоби привернути увагу громадськості до проблем Колочавського мінерального джерела, убезпечити його від руйнування в майбутньому, в рамках проєкту було проведено також масові еколого-освітні заходи.

Круглий стіл під назвою «Використання водних ресурсів для рекреації і оздоровлення» відбувся в приміщенні Колочавської гімназії Міжгірської районної ради.  Участь в заході взяли вчителі початкових класів та природничого циклу із Колочавських загальноосвітніх шкіл.

Автор проєкту про облаштуванню джерела,  депутат Закарпатської обласної ради  Василь Худинець постійно звертає увагу на проблему його збереження.

«Головна ціль нашого проекту- не лише облаштувати джерело, але й вплинути на формування екологічного  світогляду місцевого населення, молоді. Адже важливо, щоб після облаштування,  джерело знову не потерпало від людських рук, не було засмічене. Привернути увагу суспільства та сформувати активно свідому позицію молоді щодо охорони довкілля мав на меті конкурс дитячого малюнку що пройшов під назвою: «Наш Боркут. Яким я його бачу?» Учні Колочавської середньої школи №1 у малюнках відтворили мінеральне джерело і його ідеальний вигляд», - каже Василь Іванович.

Приємною новиною для колочавців стала  перемога Колочавської сільської ради в Конкурсі ініціатив карпатських громад з другим проєктом по облаштуванню території Колочавського родовища мінеральних вод.

«В рамках цього проєкту ми облаштували ще одне джерело мінеральної води, проклали кам’яну доріжку, встановили три альтанки та металево-бетонні мангали, - розповідає голова села Юрій Кливець. – Також було облаштоване наметове містечко, де туристи можуть розкласти кілька десятків наметів тощо. Зараз популярне у місце для відпочинку біля боркуту  облаштоване по-європейськи».

 «Отримати грант для втілення соціальних ініціатив не дуже просто, але реально, - розповідає депутат  Закарпатської обласної ради, голова представництва «Єврорегіон - Карпати Україна» в області Василь Худинець. -Та ще важче реалізувати проєкт,  освоїти кошти і відзвітувати. Проєкти в Колочаві для нас далися нелегко, але з кожною новою ініціативою стає легше, здобувається досвід, знання. Тому головне – почати. Грантові кошти – це ефективний спосіб зробити щось в селах, дати поштовх для розвитку регіону. В недалекому майбутньому розвиток громад на 90 відсотків буде залежати від грантів. Ми маємо бути готовими до цього ».

Грантовий менеджмент- явище порівняно нове для сіл нашого регіону. Та з його допомогою можна вирішити чимало насущних проблем і різних сферах. Яскравий приклад цього вже подало село Колочава, яке є лідером  в регіоні по реалізації  проєктів.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь