A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

У Колочаві відкрили  атракційне  бджолине   поселення

Дата: 21.09.2020 15:56
Кількість переглядів: 467

  На території Колочавської загальноосвітньої школи №2, що у присілку Брадолець, появилося незвичне поселення з дерев’яних будиночків, з млином, школою, церквою, основними жителями якого стали бджолині сім’ї. Атракційна пасіка показує історію розвитку бджільництва від вулика-дуплянки до «розумного» вулика, оснащеного різними сенсорними датчиками. Для відвідувачів тут побудували дерев’яну бесідку, проклали кам’яні доріжки, закупили спеціальні захисні костюми. Відтепер  всі бажаючі зможуть ближче ознайомитися з історією бджільнитцва в Карпатах, зокрема, в Тереблянській долині. А відтак, пасічники сподіваються, що це допоможе зберегти чистоплідність карпатської бджоли, популяризувати карпатські продукти бджільництва серед туристів, зацікавити молодь бджільництвом тощо.

  Колочавський пасічник Василь Беца розповідає, що особливі географічні та кліматичні  умови гірського краю і наявність величезного різноманіття медоносних рослин дозволили зберегти тут донині автохтонний медоносний вид бджоли – карпатський. За міжнародною класифікацією він відноситься до Apis mellifera carnica var. ukrainiсa carpatica. Селекціонери вже створили ряд ліній та типів цього виду, зокрема, типи колочавський, вучківський, синевир, говерла і рахівський.

Регіон Тереблянської долини з усіх боків оточений горами, що є добре для збереження чистопородності, якби «пасічники-кочівники»  привозили  на територію регіону інші породи бджіл. Це  призводить до великого «засмічення» генофонду місцевих пасік та розповсюдження небезпечних бджолиних хвороб.

Щоби якось завадити цьому, Колочавська сільська рада разом з місцевими пасічниками подали і виграли   проєкт «Карпатська бджола – спільні заходи із збереження унікальної природної спадщини в українсько-польському прикордонні». Проєкт реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна» у 2014 – 2020 рр.  Виконує проєкт Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна», громадська організація об’єднання пасічників «Карпатська еко-пасіка», Колочавська сільська рада, Асоціація для Розвитку та Промоції Підкарпаття «Pro Carpathia». Діяльність за проєктом здійснюється в Косівському районі (Івано-Франківська область) – природне середовище для виникнення та поширення гуцульського типу карпатської породи бджіл; Міжгірський район (Закарпатська область), де поширений інший тип карпатської бджоли – Колочавська бджола; Підкарпатський регіон (Польща), який також має багато пасік і відомий унікальним медом з хвойних дерев.  

  «Наш проєкт спрямований на створення цілісних підходів до збереження аборигенної карпатської бджоли разом з промоцією традицій бджільництва в Карпатах, – розповідає адміністративно-фінансовий менеджер проєкту Василь Худинець. – В рамках проєкту вже повністю готова постійно діюча виставка «Карпатська пасіка в історичному розрізі – від дуплянки до «розумного» вулика» в Колочаві, пасічники  здійснили моніторингову експедицію  з метою вивчення породної композиції високогірних карпатських пасік, облаштовуються туристичні маршрути, готові промоційні публікації для залучення відвідувачів тощо.. А от фестиваль меду у Колочаві  довелося  нам перенести на 2021 рік, через епідемію коронавірусу».

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь