A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

У Колочаві бережуть старе, щоб жити по- новому

Дата: 12.10.2020 16:14
Кількість переглядів: 393

Фото без опису

У центрі села Колочава ще з 2011 року стоїть єдиний у світі пам’ятник заробітчанам. Скульптурна композиція відображає сцену прощання чоловіка із сім’єю перед поїздкою на заробітки. Маленька донечка обіймає руками тата ніби намагається втримати, поруч - постать заплаканої вагітної жінки із малям на руках.

Такі сцени прощання, які увіковічнив у камені скульптор Петро Штаєр, у Колочаві традиційне явище. Відсутність будь-якого виробництва, а відтак  і роботи, століттями жене закарпатців у світи у пошуках нелегкого хліба. «Ну та де у нас можна ще нормально заробити?» Традиційне питання місцевих жителів.

І відповідь на нього останніми роками таки знайшлася. І це – туризм, -  сфера, як стимулює розвиток і економіки, і торгівлі, і культури…

 Яке ще село в Україні може похвалитися 10- ма музеями?20-ма  пам’ятниками? І, загалом,  50-ма пам’ятними об’єктами? Село про яке дослідник історії села Станіслав Аржевітін пише 10-ти томну історію, а режисери зняли десятки фільмів. Недарма ж Колочаву давно «охрестили» селом-музеєм.

Дбайливе ставлення до збереження історико-культурної спадщини стимулювало зацікавленість туристами краєм, а це в свою чергу – розвитку малого і середнього бізнесу в селі.

Вже біля сотні підприємливих жителів села знайшли свою нішу і успішно заробляють на цьому.

Ще більше ажіотажу навколо села зробила залучення грантових коштів у розвиток туристичної інфраструктури . Колочавська сільська рада на чолі з Юрієм Кливцем та за активної допомоги депутата Закарпатської обласної ради Василя Худинця завзято взялися залучати грантові кошти у розвиток села. 

Зокрема, в рамках проєктів Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати- Україна»  встановили інформаційні стенди для туристів у центрі Колочави, створили атракційну  пасіку, облаштували місце відпочинку біля мінерального джерела, проклали туристичний маршрут тощо… А для проведення фестивалів, якими славиться село, біля Колочавської загально-освітньої школи №1 активно будують культурно-мистецький центр в рамках проєкту «Світ карпатських розет – заходи із збереження унікальності культури Карпат» . Будівництво здійснюється за підтримки Європейського Союзу в рамках програми транскордонного співробітництва  Польща-Білорусь –Україна 2014-2020. Мета проєкту – збереження культурної та історичної спадщини Карпат – традицій, ремесел, звичаїв, музики, архітектури.

За словами Василя Худинця, рамках проєкту передбачено спорудження та обладнання будівлі амфітеатру та конференц-залу.

«Це буде крита будівля амфітеатру в карпатському стилі - з каменю та дерева, - розповідає Василь Худинець. – Споруду доповнюватиме сцена, яку можна використовувати з двох сторін, залежно від кількості глядачів. Будівля амфітеатру також включатиме адміністративне приміщення та конференц-зал на 100 осіб. Вони при потребі можуть бути використані як виставковий зал. В селі Колочава регулярно проводяться різні культурно-мистецькі заходи, тож потреба в будівництві такого місця для їх проведення назріла вже давно».

Василь Іванович також розповів, що в рамках проєкту будуть також проведені фестивалі, тренінги, майстер-класи тощо. Тренінги будуть спрямовані на залучення і посилення компетенцій місцевих громад у збереженні та розвитку культурної спадщини. А також будуть проведені тренінги, на яких навчатимуть використовувати потенціал природи для промоції регіону, принципів організації заходів, особливо масових, на природоохоронних територіях.

Фестивалі та майстер-класи будуть відкритими для усіх зацікавлених сторін – місцевих мешканців, туристів тощо, адже їх мета - популяризація культурної спадщини прикордоння.

«Будівництво культурно-мистецького центру в Колочаві дасть серйозний поштовх для розвитку туризму в селі, – говорить голова Колочавської сільської ради Юрій Кливець. – Адже наявність амфітеатру та конференц-залу забезпечить розвиток фестивального та конференц-туризму. А це означатиме, що сільські садиби, готелі, кав’ярні, завжди матимуть клієнтів, з’являться нові робочі місця, і ще більше колочавців матиме  можливість заробляти вдома».

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь