A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

Фольклорист Іван Хланта зібрав понад  10 тисяч коломийок у Колочаві та видав окремою збіркою

Дата: 24.12.2020 10:52
Кількість переглядів: 757

Фото без описуПонад 10 тисяч лише колочавських коломийок (співанок) зібрав відомий  фольклорист, доктор мистецтвознавства, академік Академії наук вищої освіти України  Іван Хланта і видав окремою збіркою, яку 22 грудня  презентував у Колочаві.

Матеріал для унікального видання під назвою «Співаночки мої милі» Іван Васильович Хланта збирав з 2006 року. Приїжджав до Колочави  на кілька тижнів, жив у тодішнього сільського голови Юрія Павловича Хланти та з його допомогою цілими днями записував співанки від колочавців.

«Колочавці – надзвичайно співучі і талановиті люди, - каже упорядник  видання. -  Коломийки співають від колиски до могили. Радість, щастя, красу природи, горе чи  біль, очікування чи тривоги – все виливають у слова коломийки, виспівують. Це життєва енциклопедія людських почуттів. У своїй сукупності коломийки дають настанови на всілякі випадки життя, допомагають справитися з різними труднощами, бо століттями природа людини залишається незмінною, а  більшість порад не втрачають своєї актуальності. Весь зібраний матеріал я поділив за тематикою, наприклад, про вівчарів, про кохання, заробітчанські коломийки, дитячі співаночки, антипияцькі тощо. Особливого колориту надає коломийкам місцевий діалект, який ми зберегли у текстах, а в книзі подали словничок вживаних діалектизмів».

Окремої уваги заслуговує і вступна стаття автора, у якій він досліджує народні традиції Колочави, пісенну  творчість та згадує видатних діячів села. А подані у книзі численні фотоілюстрації яскраво передають культурне життя у селі в різні часи. 

«Я радію, що надзвичайно багата культурна спадщина колочавців не пропаде, а збережеться нащадкам. Висловлюю щиру подяку співакам, від який записав коломийки, біографію деяких я подав у своїй книзі,вдячний меценатам і всім, хто долучився до того, щоб це видання побачило світ», -зазначив Іван Хланта.

Високо оцінили та щиро дякували за зібраний та виданий цінний матеріал і колочавці, які відвідали презентацію унікального видання.

Секретарка Колочавської сільської ради Тетяна Михайлівна Дербак висловила вдячність упоряднику збірника за титанічну працю та вручила подяку за популяризацію колочавської культури.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь