Вівчарство у Колочаві популяризують за допомогою проекту
Одна з найдревніших професій у Карпатах - вівчарство - завжди приваблювала своєю романтичністю та можливістю півроку жити серед тиші гір, далеко від сільської метушні. Вівчарству ніколи не навчали у жодному закладі, її основи опанували прямо в польових умовах. Батько навчав сина, дід – онука, і так з покоління в покоління передавалися секрети виведення та випасу овець.
Та часи змінюються і тепер дідівська праця мало приваблює молодь, яка все далі віддаляється від сільського способу життя та ведення господарства. Тому аби познайомити молодь і туристів з вівчарством та навчити основ цієї праці, зберегти вівчарство як нематеріальну культуру спадщину колочавців та популяризувати її, громадські активісти розробили проект «Вівчарство – давнє карпатське ремесло», який у 2020 році переміг у конкурсі проектів Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон-Карпати-Україна» в рамках програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад за фінансової підтримки Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької областей. Реалізовує проект благодійна організація «Благодійний фонд розвитку гірських територій» в партнерстві з Колочавським навчально-виховним комплексом «загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад».
Мета проекту – збереження та популяризація традицій вівчарства як найдавнішого карпатського ремесла шляхом створення Школи вівчарства в селі Колочава - місця, де молодь та туристи можуть якнайближче ознайомитися з вівчарським способом життя.
В рамках проекту громадські активісти облаштували зону для проведення майстер-класів в Школі вівчарства, а саме- укул – місце для доїння овець, оглядову зону – колибу, встановили огорожу та контейнери для збору твердих побутових відходів. В Колочавській школі виготовлено тематичну експозицію «Вівчарство- давнє ремесло», для якої розробили спеціальні інформаційні стенди та придбали основні знаряддя праці вівчарів,предметів побуту (бербениці, котли, поплюванці, гелети, кубки, баталови та ін.). Щоб познайомити з традиціями вівчарства молодь, професійні вівчарі провели для молоді майстер-класи з доїння овець та з варіння сиру і вурди.
«Вівчарством у Колочаві як професією зараз молодь не цікавиться, а для туристів ця тема надзвичайно приваблива,- розповідає керівник проекту Василь Худинець. – Втілюючи свій задум, ми хочемо розповісти підростаючому поколінню про давнє заняття, завдяки якому наші діти могли прогодувати свою родину, викликати в інтерес в молодих людей до вивчення цієї професії. Туристам же цікаво дізнатися про екзотичні для них традиції вівчарства і спробувати справжнього овечого сиру, самим подоїти овець чи зробити сир. Це дуже приваблює відвідувачів і покращує туристичний імідж села Колочава, яка позиціонує себе як туристичний край».