Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

Крокуси у Колочаві – туристичний магніт, який треба берегти

Дата: 26.03.2021 15:47
Кількість переглядів: 1676

Щороку, вкінці березня - на початку квітня у селі - музеїв Колочаві спостерігається дивовижне природне явище - масово цвіте Шафран Гейфеля або Крокус. Яскраві фіолетові килимки стали звичним явищем для місцевих жителів, а от туристів ця краса магнітом тягне до Колочави, і стає вагомою причиною  відвідати туристичний  край саме  весною. Наймасовіше  крокуси вкривають площу на території музею - скансену «Старе село» і відомі серед туристів як Долина крокусів.

Фото без описуКрокусквітка, відома людині з глибокої давнини. На фресках Кносського палацу, побудованого на острові Крит чотири тисячоліття тому, зображені юнаки, котрі збирають у вази ці квіти. Стародавні греки вважали їх символом щастя, квіткою богині ранкової зорі Еос.

Грецький міф описує появу квітів шафрану так: «Був у бога Меркурія друг на ім'я Крокус. Одного разу, кидаючи диск, Меркурій випадково потрапив диском в Крокуса і вбив його. Із землі залитою кров'ю, виросла квітка шафрану».

Тепер Шафран Гейфеля перебуває на межі зникнення і занесений до Червоної книги України. Тому милуватися красою фіолетових квітів треба в природі, а на згадку забрати із собою світлину. Зірвані і зів’ялі квіти викидають, а живі довго радуватимуть око відвідувачів села.

Вже наступного тижня надворі потепліє, а отже, незабаром спостерігатиметься масове цвітіння Долини крокусів у Колочаві. Перші квіти в музеї «Старе село» вже вибралися з-під снігу!

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь