A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

Крокуси у Колочаві – туристичний магніт, який треба берегти

Дата: 26.03.2021 15:47
Кількість переглядів: 1528

Щороку, вкінці березня - на початку квітня у селі - музеїв Колочаві спостерігається дивовижне природне явище - масово цвіте Шафран Гейфеля або Крокус. Яскраві фіолетові килимки стали звичним явищем для місцевих жителів, а от туристів ця краса магнітом тягне до Колочави, і стає вагомою причиною  відвідати туристичний  край саме  весною. Наймасовіше  крокуси вкривають площу на території музею - скансену «Старе село» і відомі серед туристів як Долина крокусів.

Фото без описуКрокусквітка, відома людині з глибокої давнини. На фресках Кносського палацу, побудованого на острові Крит чотири тисячоліття тому, зображені юнаки, котрі збирають у вази ці квіти. Стародавні греки вважали їх символом щастя, квіткою богині ранкової зорі Еос.

Грецький міф описує появу квітів шафрану так: «Був у бога Меркурія друг на ім'я Крокус. Одного разу, кидаючи диск, Меркурій випадково потрапив диском в Крокуса і вбив його. Із землі залитою кров'ю, виросла квітка шафрану».

Тепер Шафран Гейфеля перебуває на межі зникнення і занесений до Червоної книги України. Тому милуватися красою фіолетових квітів треба в природі, а на згадку забрати із собою світлину. Зірвані і зів’ялі квіти викидають, а живі довго радуватимуть око відвідувачів села.

Вже наступного тижня надворі потепліє, а отже, незабаром спостерігатиметься масове цвітіння Долини крокусів у Колочаві. Перші квіти в музеї «Старе село» вже вибралися з-під снігу!

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь