A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

У Колочаві вперше пройшов Карпатський фестиваль меду!

Дата: 05.05.2021 19:19
Кількість переглядів: 863

Село Колочава традиційно відзначає День села у перших числах травня.  Цього року свято було незвичайним, адже 4 травня у селі вперше у день Колочави відбувся ще й Карпатський фестиваль меду. У центрі уваги фестивалю була карпатська бджола, її продукція та проблеми збереження.

Фото без опису

Перш за все почесні гості свята з інших регіонів відвідали Карпатську школу бджільництва, а саме виставку від вулика-дуплянки до «розумного»  вулика, яка створена в рамках цього проєкту. Під час екскурсії  досвідчений бджоляр Василь Беца розповів про історію бджолярства та його проблеми у наш час.

Фото без опису

Черговим етапом свята стала театралізована екскурсія до славнозвісного музею - скансену «Старе село». Саме тут зібрана  цікава експозиція зі старих вуликів-дуплянок, якими в данину користувалися бджолярі-верховинці.

Фото без опису

Урочиста частина свята почалася на сцені біля Колочавського ЗЗСО№1. Першим привітав односельчан зі святом   голова Колочавської сільської ради Василь Худинець. «Цього року ми вперше святкуємо як одна Колочавська громада. Об’єднання дало нам багато нових можливостей, але й перед нами постало чимало нових викликів. Щоб стати успішною і процвітаючою громадою, потрібно багато працювати, змінюватися самим і міняти середовище навколо себе. Лише разом ми зможемо чогось досягти. Тож бажаю усім нам  процвітання, добробуту і головне - міцного здоровя для здійснення всіх задумів!», - наголосив сільський голова.  

Фото без опису

«Як бджоли повертаються до вуликів, приносять мед, так бажаю усім колочавцям в усіх куточках світу - приїжджати до рідної Колочави, тут залишатися: у процвітаючій, багатій, щасливій громаді!», - привітала колочавців з нагоди фестивалю та Дня села виконавча директорка Асоціації

Єврорегіон «Карпати - Україна» Галина Литвин.

Фото без опису

          Привітали колочавців також  голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров, заступник голови Денис Ман, керуюча справами облради Мирослава Ливч, депутат обласної ради Василь Крулько, народний депутат від Хустщини Іван Крулько, начальник управління єврорегіональної співпраці Закарпатської ОДА Олександр Білак,  уродженець села, меценат Станіслав Аржевітін, заступник голови Хустської райради Михайло Станко, а також голови обласних та районних рад, голови територіальних громад з Львівської,  Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей.

Фото без опису

 

«Дякую вам та селищному голові Василю Івановичу за свято, яке ви сьогодні організували. Проєкти, які реалізовуються у Колочаві, показують, що ми живемо у дуже унікальний час, коли можна поєднувати надбання, наприклад, у бджільництві 19 століття з сучасними технологіями, які дозволяють робити цю галузь більш ефективною. Дуже важливо, щоб люди, які це роблять, мали стимул і бажання. Станіслав Аржевітін, Василь Худинець та всі колочавці, які долучаються до розвитку села, якраз і є людьми, які живуть проєктами з розвитку села, за них вболівають і втілюють їх у життя…», — зазначив у вітальному слові з нагоди Карпатського фестивалю меду голова облради Олексій Петров. Він також вручив Почесну грамоту Закарпатської обласної ради за вагомий внесок у соціально-економічний розвиток громади колочавському сільському голові Василю Худинцю. А за внесок у розвиток бджільництва, збереження дослідження та популяризацію карпатської породи бджіл грамотою обласної ради відзначено колочавського пасічника Василя Бецу, а грамотами від Хустської районної ради бджолярів Василя Маркуся, отця Василя Кушніра та Олександра Шимоню.

Під час фестивалю пасічники знайомили гостей свята з усіма тонкощами бджолярства, проводили майстер-класи з виготовлення свічок, миловаріння, викачування меду, гончарства та писанкарства, показали  роботу розплідника карпатської бджоли тощо. А на сцені в цей час виступали місцеві виконавці, запрошені знаменитості: гурт «ZE-BAR» (Міжгір’я), артистка Закарпатського музичного драматичного театру Жанна Баранович, колочавський співак Володимир Маркович, колочавські співачки Олександра Барна та Меланія Двуйло, Євгенія Хланта вихованці та учні Колочавських закладів освіти, поп - гурт «Made in Ukraine».

Фестиваль меду у Колочаві пройшов у межах проєкту «Карпатська бджола – спільні заходи із збереження унікальної природної спадщини в українсько-польському прикордонні», що реалізується Асоціацією "Єврорегіон Карпати-Україна" спільно з громадською організацією об’єднання пасічників  Колочавською сільською радою,

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia"

за фінансової підтримки Європейського союзу в рамках CBC Programme Poland-Belarus-Ukraine.

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь