A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

Колочавська громада взяла участь у «Проводах отар на полонини»

Дата: 07.06.2021 13:52
Кількість переглядів: 806

Традиційно на початку літа на Синевирському перевалі проходить фестиваль «Проводи отар на полонини». Жителі Міжгірщини, численні гості та туристи збираються, щоб відзначити найдревніше заняття в Карпатах –вівчарство.

Цього року свято пройшло у неділю, 6 червня і розпочалося святковою ходою центром Міжгір’я. Колочавську територіальну громаду представили працівники Колочавської сільської ради, Колочавських закладів освіти, місцеві музики, вівчарі, громадські активісти тощо.   

Фото без опису

Зі сцени на перевалі вівчарів вітали зі святом, дякували за нелегку працю, підтримку традицій  та бажали щедрого полонинського літа голова Закарпатської обласної державної адміністрації Анатолій Полосков,  заступник керівника виконавчого апарату – керуючий справами виконавчого апарату Закарпатської обласної ради Юрій Гузинець, голова  Хустської районної державної адміністрації Віктор Сабадош, голови ОТГ.

Фото без опису

«Майже кожен житель Колочавської громади якимось чином пов'язаний із вівчарством – хтось в родині обов’язково ним займався чи займається. Це заняття в горах одне з перших і найважливіших, адже годувало не одну родину. Бажаю місцевим вівчарям і надалі підтримувати галузь, мати здоров’я і наснагу працювати в нелегких гірських умовах.  Нехай цьогорічне літо буде теплим і щедрим!» - привітав вівчарів голова Колочавської сільської ради Василь Худинець. Він також вручив вівчарям громади цінні подарунки - бензопили, які неодмінно стануть у пригоді вівчарям в горах.

Фото без опису

Своїми виступами веселили гостей свята місцеві фольклорні колективи та виконавці. Головні гості свята – заслужений артист України Іван Пилипець та відомий колочавський співак Володимир Маркович.

Відвідувачі експозиції Колочавської територіальної громади на фестивалі мали можливість побачити майстер-клас з приготування справжнього будзу та вурди, який провів колочавський вівчар Іван Мацола.  Тут же всіх пригощали справжнім овечим сиром, бринзою,вурдою, жентицею тощо.  Окрім того, що вівці були годувальниками верховинців, з їхньої шерсті робили ще й одяг. Місцева жителька Христина Дацьо наочно продемонструвала усім, як з овечої вовни ще досі в селах прядуть нитки.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

«Колочава моя, моє рідне село…ти сьогодні не те, що колись ти було…» - заспівав на всі полонини колочавський сімейний ансамбль сімї Марковичів. Світ міняється, розвивається й Колочавська громада, але давні заняття та ремесла наших предків маємо знати і не забувати.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь