A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

У Колочаві під час молодіжного етнофестивалю відкрили культурно-мистецький центр

Дата: 22.06.2021 16:00
Кількість переглядів: 920

Фото без опису

Протягом двох днів 19-20 червня у селі Колочава, яке прославилося десятком музеїв та  активним розвитком туризму, проходив молодіжний етнофестиваль «Верховинське літо». Місцеві жителі, туристи та численні гості свята мали унікальну можливість взяти участь у різноманітних майстер-класах, які ознайомлювали з місцевими традиціями, звичаями, ремеслами, заняттями  під запальну українську музику.

Фото без опису

Головною подією свята  стало відкриття Культурно-мистецького центру(амфітеатру), який почали будувати весною 2019 року в рамках проєкту «Світ карпатських розет – заходи із збереження унікальності культури Карпат». Будівництво здійснювалося за підтримки Європейського Союзу в рамках програми транскордонного співробітництва  Польща-Білорусь – Україна  2014-2020.  Реалізатор проєкту - Колочавська сільська рада.

Фото без опису

Культурно-мистецький центр має вигляд  критої будівлі амфітеатру  в карпатському стилі з каменю та дерева. Споруду доповнює сцена, яку можна використовувати з двох сторін, залежно від кількості глядачів. Будівля амфітеатру також включає адміністративне приміщення та конференц-зал на 100 осіб, які при потребі можуть бути використані як виставковий зал.

Фото без опису

«В селі Колочава регулярно проводяться різні культурно-мистецькі заходи, тож потреба в будівництві такого місця для їх проведення назріла вже давно,  -  розповідає  голова Колочавської сільської ради Василь Худинець.  - На базі амфітеатру  вже створений Центр культурних послуг Колочавської сільської ради. Тут  працює гурток малювання для місцевих дітей, плануємо також відкрити й інші, наприклад,  хореографічний, танців, гри на народних інструментах тощо. В амфітеатрі  також буде розташовано етнографічний музей Івана Ольбрахта. В цей день дякую всім, хто допоміг у проектуванні та будівництві амфітерату. Робота над його спорудженням була довгою і клопіткою, але нам вдалося це зробити. Тож нехай він служить довгі роки на благо жителів місцевої громади».

Фото без опису

Зі сцени нового  Культурно-мистецького центру  вітали колочавців численні високі гості: народний депутат України Михайло Лаба, керівник  Представництва Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020 у Львові Ольга Парасоцька, Генеральний Консул  Чеської Республіки у Львові Павел Пешек, консул з політико-економічних питань Генерального Консульства Республiки Польща у Львові Томаш Коваль,  заступник голови Закарпатської обласної ради  Денис Ман, заступник  голови Хустської районної державної адміністрації Закарпатської Юрій Іванчо, голова Хустської районної ради Назарій Павлій,  виконавча директорка Асоціації органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати – Україна” Галина Литвин, місцевий меценат Станіслав Аржевітін, який подарував комплект меблів для амфітеатру.

Фото без опису

 Гості свята також вручили колочавцям  почесні грамоти за розвиток та популяризацію історико-культурної спадщини.

Фото без опису

   Під час святкового концерту розважали  гостей  відомі фольклорні та хореографічні колективи,  регі –гурт  «Чаламада», відомий співак Володимир Маркович,   народний артист України Іван Попович.

Фото без опису

 Фестиваль у Колочаві закінчився пізно ввечері, але активне культурно-мистецьке життя у громаді з відкриттям амфітеатру лише почалося.

Фото без опису

«Будівництво культурно-мистецького центру в Колочаві дасть також серйозний поштовх для розвитку туризму в селі, – говорить заступник голови Колочавської сільської ради, один з реалізаторів проєкту   Юрій Кливець. – Адже наявність амфітеатру та конференц-залу забезпечить розвиток фестивального та конференц - туризму. А означатиме, що сільські садиби, ресторани, кав’ярні  завжди матимуть клієнтів, з’являться нові робочі місця, що загалом покращить соціально-економічну ситуацію в селі».

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь