A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

Колочавську громаду подали як приклад іншим громадам регіону в питанні вирішення сміттєвої проблеми

Дата: 08.10.2021 16:29
Кількість переглядів: 611

   Проблема забруднення неорганічними побутовими відходами гірських масивів Карпат з кожним роком все більше перетворюється на екологічну катастрофу.   Розмістити  полігон твердих побутових відходів чи стаціонарну сортувальну лінію на  природно-заповідній території є протизаконним. Великою проблемою є також відсутність культури роздільного збору сміття у місцевого населення. Це все призвело до виникнення численних стихійних сміттєзвалищ та забруднення річки Теребля, яка перетворилася на сміттєпровід і  несе у своїх водах всі відходи до Вільшанського водосховища. Така ситуація створює не лише екологічну загрозу, а й знижує значний туристичний потенціал регіону.

Фото без опису

 Колочавська територіальна громада першою серед громад Тереблянської долини налагодила збір, сортування та вивезення твердих побутових відходів від населення. Своїм досвідом в організації та налагодженні збору сміття поділилися керівник БФ «Зелена Колочава» Ігор Бобик та керуючий справами виконкому Колочавської сільської ради Василь Малета на нараді,що 5 жовтня відбулася в національному природному парку «Синевир».  Участь в нараді взяв директор НПП  «Синевир», обласний депутат Микола Дербак, голова Синевирської ТГ Іван Чуп, екоактивістка Олена Жук, місцеві підприємці, волонтери, працівники парку.

 Під час наради комплексну та налагоджену роботу по вивезенню  ТПВ  Колочавської об’єднаної територіальної громади поставили як взірець того, як можна у короткі терміни вирішити таку складу проблему.

Фото без опису

«Налагодити вивезення сміття і навчити людей сортувати  – не проста справа. Ми ще й досі працюємо над цим,  - говорить керівник БФ «Зелена Колочава» Ігор Бобик. – Ми уклали договори з підприємцями, розробили гнучку систему оплати за вивіз - люди платять лише за наявне сміття. Також організовуємо транспорт до найвіддаленіших куточків громади, враховуємо всі побажання людей. Робимо все, щоб сміття кидали в контейнери, а не в річку».

«У Колочавській громаді діє пункт прийому склотари, пластику, металу, де жителям громади ще платять за здану вторинну сировину. Незабаром плануємо закупити гідравлічний прес, щоб дрібнити і відправляти на переробку ТПВ. Починаємо вчити із садочків жителів громади сортувати сміття, розробляємо концепції екоуроків. Головне - виховувати екологічно свідомих жителів громади, лише тоді в майбутньому ми не матимемо проблем із сміттям»,- наголосив Василь Малета.

В підсумку наради, учасники домовилися працювати спільно над вирішенням сміттєвої проблеми. Адже природа – наш спільний дім, і він має бути збереженим і чистим.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь