A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

Протягом тижня педагоги зі Сходу України переймали досвід Закарпаття у військово-патріотичному вихованні молоді в рамках проєкту освітнього обміну

Дата: 15.10.2021 11:04
Кількість переглядів: 805

З 5 по 9 жовтня 2021 року Колочавська громада приймала гостей зі Сходу України в рамках освітнього обміну  проєкту «Сила у єдності».

  Закарпатський досвід по військово-патріотичному вихованню переймали представники партнерів проєкту Людмила Бібік, Катерина Гармаш, Вікторія Макаренко, Анатолій Береславський, Інга Ширяєвська, Тетяна Пічугова, Сергій Тиндик, Олег Руденко, Катерина Дроннікова, Оксана Рабош.

Фото без опису

Програма обміну була дуже насиченою і цікавою. Першого дня учасники проєкту зустрілися з організаторами обміну та представниками Колочавської територіальної громади. На зустрічі у Центрі надання культурних послуг Колочавської сільської ради були присутні голова правління ГО «Спілка освітян Колочавської ТГ» Олена Маханець, керівник відділу освіти Ганна Ігнатишин, методист сектору методичного супроводу відділу освіти, сім'ї, молоді, спорту та культури Ганна Малета. За круглим столом та жвавою дискусією учасники познайомилися та обмінялися думками щодо спільних напрацювань задля покращення роботи з національно-патріотичного виховання в загальноосвітніх та інших закладах освіти. Колочавці показали гостям своє мальовниче та колоритне село, за пам'ятниками та музеями якого, можна вивчати історію Закарпаття з давніх давен до сучасності, розвиток національно-патріотичної ідеї під впливом різних культур та звичаїв.

Фото без опису

 

Наступного дня учасники продовжили знайомитись з історією та культурою села Колочава. Першим пунктом програми було відвідання музею «Старе село», де екскурсовод Юрій Радівілов в дуже цікавій формі ознайомив присутніх з багатогранною історією, культурою та різноманіттям традицій мультикультурного села Колочава у різні історичні періоди (за часів Австро-Угорщини, Чехословаччини, радянський період).

Координатор проєкту запросив присутніх до Негровецької ЗЗСО І-ІІІ ст. ім. Василя Росохи. Процес знайомства з національно патріотичною роботою почався з екскурсії по закладу, розповіді про воїнів-героїв учнів школи, які загинули на сході - Василем Росохою, в честь якого названо заклад освіти, та Василем Пойдою, в честь якого названо курінь. Директор навчального закладу Василь Ярема представив членів делегації педагогічному колективу школи. Вчитель фізичної культури та виховний куреню ім. Василя Пойди Іван Гавриль поділився своїм досвідом роботи у сфері національно-патріотичного виховання. Іван Юрійович розповів про різні форми організації роботи, розповів про організацію роботи куреню ім. В.Пойди, про спробу сформувати курінь, залучивши майже всю молодь закладу у три сотні, чоти та рої, де загалом було задіяно 154 учасники, організувавши старшину та відповідальних виховників. Але така форма роботи не прижилась через її величину і довелось перейти до меншої кількості роїв. Сьогодні у закладі освіти діє всього п’ять роїв, які охопили 54 учнів школи. Як виявилось, така форма є більш продуктивною. Представники Харківщини Сергій Тиндик та Олег Руденко також поділилися своїм досвідом створення куреню. Іван Гавриль пригадав враження свої та дітей від участі у Всеукраїнській військово-патріотичній грі «Вояцький Дух».

Фото без описуФото без опису

У другій половині дня відбулася зустріч з науковими працівниками НПП «Синевир», під час якої начальник відділу екологічної освіти Юрій Бабічин ознайомив присутніх з еколого-освітньою роботою парку. Учасники проєкту відвідали музей лісу і сплаву вта візит-центр в НПП «Синевир», Центр реабілітації бурих ведмедів та одне з семи природних чудес України  Синевирське озеро.

В рамках програми обміну  учасники відвідали  Королівський ЗЗСО І-ІІІ ст. № 1 Берегівського району. У навчальному закладі їх зустріли директорка школи Валентина Гримут, начальник відділу освіти Королівської ТГ Терезія Тодавчич, вчитель фізичного виховання та виховник рою «Королівська гвардія» Анатолій Яковлев, а також педагоги школи. Присутніх ознайомили з історією школи та поділилися своїми напрацюваннями з національно-патріотичного виховання школярів. Учні школи є активними учасниками різних заходів: спортивних змагань, різноманітних проєктів, конкурсів, марафонів, Гри «Джура». Здобули перемогу у конкурсі «Перемагай легко» від ГО «Спортивний Рух Олександра Педана «Juniorz», а у 2021 році виховники рою зайняти почесне друге місце на обласному етапі Всеукраїнської гри «Джура»  та стали учасниками третього етапу Гри на всеукраїнському рівні.

Того ж дня, хлібом-сіллю зустріли учасників освітнього проєкту у Буштинському ліцеї Буштинської селищної ради Тячівського району. Директорка ліцею Ольга Іванівна Орсаг провела для гостей екскурсію навчальним закладом та розповіла про його історію, а учні ліцею провели цікаву екскурсію шкільним музеєм. Педагоги навчального закладу презентували свою роботу та досягнення своїх учнів у різних спортивних, культурних та національно-патріотичних заходах. Викладачка зарубіжної літератури Зоя Михайлівна Гичко розповіла про роботу по впровадженню у ліцеї Гри «Джура», у якій учні активно приймають участь з 2009 року і мають значні досягнення та успіхи у ній. Вона також поділилась з присутніми інформацією про роботу з формування куреню у ліцеї. Тренери-інструктори «Школи виховників Джури» Сергій Тиндик (Харківська область) та Анатолій Береславський (Луганська область), що були серед гостей закладу освіти, розповіли про свій досвід та надали практичні рекомендації щодо проведення такої роботи у навчальному закладі.

Відповідно до програми обміну, учасники проєкту завітали у Горбівську ЗЗСО І-ІІ ст., педагоги якої презентували свій досвід роботи з національно-патріотичного виховання учнів школи.

Учасники проєкту також зустрілися з педагогами-організаторами та відповідальними за НПВ роботу шести загальноосвітніх закладів Колочавської ТГ, яка відбулася в Центрі надання культурних послуг Колочавської сільської ради. Під час тригодинної робочої зустрічі присутні презентували організацію роботи та досягнення своїх навчальних закладів у національно-патріотичній виховній роботі.

У рамках тренінгу з організації роботи національно-патріотичного виховання учнівської молоді у мультикультурному середовищі було проведено зустріч з вихованцями куреню ім. В. Пойди, зокрема з роєм старшої вікової групи «Патріот» та середньої вікової групи «Буревій». Тренінг розпочали з демонстрації вправ із фізичної підготовки учнів різного віку. Заняття проходили на воркаут-майданчику, який побудований силами ініціативної молоді села Негровець. Далі вихованці куреню приступили до демонстрації вмінь з надання долікарської допомоги. Саме на виконанні цієї вправи, Іван Гавриль, продемонстрував присутнім методику навчання надавання долікарської допомоги на прикладі однієї й тієї ж травми, учням різного віку, від простих дій для молодших учнів, з ускладненням елементів вправи для старших школярів. Цікавим для учнів став майстер-клас з техніки поводження зі зброєю та рукопашного бою, який провели гості: з Харківщини Олег Руденко та Луганщини Анатолій Береславський.

Але, як виявилося, найскладнішим завданням постало опрацювання та узагальнення отриманої під час  зустрічей та відвідування навчальних закладів інформації, а також знайти спільні та відмінні риси, проблеми та завдання, сформувати методичні рекомендації, які б були корисні усім учасникам навчального процесу. Протягом дня, 9 жовтня 2021 року, у суперечках та пропозиціях було сформульовано ідеї по організації та проведенню обміну між учнями закладів - учасників проєкту.

У рамках реалізації проєкту було проведено інтерактивне опитування вихованців та викладачів закладів освіти, що приймають участь у Проєкті. Протягом трьох тижнів учні та педагоги мали змогу дати оцінку якості та стану національно-патріотичної виховної роботи. У опитуванні прийняли участь понад 1200 респондентів із Закарпатської, Запорізької, Донецької, Дніпропетровської, Луганської, Сумської, Харківської областей. Учасники проєкту провели дослідження та аналіз наданих відповідей. Результати дослідження будуть представлені найближчим часом.

Фото без опису

 

Уже в кінці жовтня учасники із Закарпаття в рамках освітнього обміну відвідають Донецьку та Дніпропетровську  області.

Команда проєкту висловлює щиру подяку за допомогу в організації та реалізації програми освітнього обміну голові правління ГО «Спілка освітян Колочавської ТГ» Олені Миколаївні Маханець, керівнику відділу освіти Ганні Матвіївні Ігнатишин, методисту сектору методичного супроводу відділу освіти, сім'ї, молоді, спорту та культури Колочавської сільської ради Ганні Юріївні Малеті, директору Негровецького ЗЗСО І-ІІІ ст. ім. В. Росохи Василю Васильовичу Яремі, директору НПП «Синевир» Миколі Юрійовичу Дербаку, екскурсоводу музейного комплексу «Старе село» Юрію Радівілову, директорці Королівської ЗЗСО І-ІІІ ст. № 1 Валентині Іванівні Гримут, начальнику відділу освіти Королівської ТГ Терезії Олексіївні Тодавчич, директорці Буштинського ліцею Ользі Іванівні Орсаг, директорці Горбівського ЗЗСО І-ІІ ст. Христині Іванівні Хланті.

Вдячні Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна» за високу оцінку та фінансову підтримку таких необхідних для національно-патріотичного виховання молоді проєктів,  в результаті яких з’являються міцні та, головне, дружні стосунки між представниками східних і західних областей.

Проєкт «Сила у єдності» реалізується Громадською організацією «Спілка освітян Колочавської територіальної громади у партнерстві з Громадською організацією «Спілка ініціативної молоді Закарпаття», Міжрегіональним центром професійної перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців міста Кривого Рогу Дніпропетровської області, Донецьким обласним центром туризму та краєзнавства учнівської молоді, Опорним навчальним закладом «Попаснянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1» Попаснянської районної ради Луганської області, Стецьківським закладом загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Сумської міської ради Сумської області, Нововодолазьким ліцеєм № 3 Нововодолазької селищної ради Харківської області.

 

Проєкт реалізується в рамках Програми підтримки міжрегіональної співпраці «Змінимо країну разом», яка реалізується Асоціацією органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» та фінансується за кошти обласного бюджету Закарпатської області.


Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь