A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

Спалюючи сміття, отруюєте себе і своїх дітей!

Дата: 22.10.2021 11:00
Кількість переглядів: 1174

Восени  жителі сіл згрібають опале листя, суху траву та масово палять. Кидають у вогонь і пластикові пляшки, поліетиленові пакети, пластмасові вироби, не розуміючи, що це є надзвичайно шкідливо не лише для навколишнього середовища, але і для власного здоров’я.

Дим від спалювання містить найнебезпечніші отрути - оксиди азоту, сірки, феноли, токсичні вуглеводні, канцерогенні діоксини, не кажучи вже про з'єднання свинцю, ртуті та інших важких металів. Серед них - найсильніша отрута, створена людиною - діоксин. Він здатний накопичуватися в тілі, поступово отруюючи і вбиваючи організм.

Спалювання одноразового посуду, поліетиленових пляшок, пакетів та іншої пластикової тари приносить величезну шкоду. При згорянні, наприклад, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання.

Дим негативно впливає на здоров'я  викликає цілий ряд недуг: неврологічні зміни, втома, головний біль, нудота, блювота, висипання, високий кров’яний тиск,  серцево-судинні захворювання, пошкодження нирок та головного мозку, подразнення очей та носової порожнини, труднощі з диханням, кашель, зниження імунітету, посилення негативного перебігу хронічних захворювань, посилення респіраторних захворювань( таких як астма та емфізема),порушення роботи гормональної системи, може стати причиною появи ракових клітин.

    

У Колочавській територіальній громаді налагоджено прийом вторинної сировини та вивіз її на переробку.

А опале листя можна просто розкидати на вільних ділянках ґрунту. Воно буде природною мульчею, яка зупинить ріст бур'янів, вивітрювання ґрунту і вимивання з нього мінеральних речовин. Навесні перепріле листя потрібно буде зібрати граблями або перекопати з грунтом.

Головне - не палити! Спалюючи сміття, отруюєте себе і своїх дітей!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь