A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

ВИЙДИ З «ТІНІ» І СТАНЬ СОЦІАЛЬНО ЗАХИЩЕНИМ!!!

Дата: 18.11.2021 14:15
Кількість переглядів: 840

Чи не найголовнішою проблемою українського сьогодення є тіньова зайнятість, яка охоплює майже всі сфери українського бізнесу. Нелегальні трудові відносини та виплата працівникам заробітної плати «в конвертах» стають силою, яка з кожним роком знищує економіку країни, дає підгрунтя соціальної нерівності та бідності українського населення.

Фото без опису

Легалізація трудових відносин включає в себе, в основному, два аспекти: це легалізація зайнятості та легалізація заробітної плати. Небезпека «тіньової» зарплати, як і «тіньової» зайнятості, полягає не тільки у тому, що бюджет недоотримує кошти, мінімізуються надходження до Пенсійного фонду, а також і в тому, що працівники не матимуть змоги отримувати гарантовані державою соціальні виплати та пенсії, що відповідають рівню їхньої реальної заробітної плати.

Як свідчить практика, багато роботодавців малого та середнього бізнесу  не укладають трудові договори з найманими працівниками з метою мінімізації витрат та отримання максимального прибутку, вони помилково вважають, що використання незадекларованої праці спрощує ведення бізнесу та зменшує фінансові витрати. Однак, виплачуючи заробітну плату  неофіційно в «конвертах», роботодавець позбавляє свого працівника права на основну та додаткову відпустки, на оплату лікарняних, допомогу по безробіттю, соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та пенсійне забезпечення. Разом з тим, слід пам’ятати, що штрафи за допуск до роботи неоформлених працівників перевищують витрати, які виникають у разі оформлення трудових відносин з ними відповідно до законодавства. Фінансові санкції за порушення трудового законодавства можуть суттєво вплинути на Ваш бізнес.

В свою чергу, працівники, погоджуючись на «тіньову» зайнятість, повинні розуміти, що їх очікують ризики, пов’язані з захистом своїх трудових прав  та соціальним захистом  у разі скрутних життєвих обставин.

Зважаючи на це, керівництвом держави поставлено чітке завдання щодо неприпустимості тіньової зайнятості, зокрема недопущення до роботи працівників без оформлення з ними трудових відносин, зокрема у сферах та галузях торгівлі та громадського харчування, які найбільше потерпають від цього негативного явища.

Так, і на території Міжгірської ОТГ Розпорядженням Міжгірського селищного голови в 2021році створено робочу групу з питань легалізації виплати заробітної плати та занятості населення – координаційного органу, діяльність якого спрямована на здійснення заходів щодо виведення заробітної плати та зайнятості населення з «тіньового» сектора економіки та їх легалізації, збільшення надходжень податків і зборів до селищного бюджету.

Суспільство повинно зрозуміти, що легалізації заробітної плати альтернативи немає.

Тому Міжгірська районна філія Закарпатського обласного центру зайнятості, звертаючись до роботодавців, принагідно закликає їх відмовитись від використання праці найманих працівників без оформлення трудових відносин, та, звертаючись до пошукачів роботи, рекомендує вийти з «тіні» і стати соціально захищеними, вимагаючи від роботодавців легального оформлення з ними трудових відносин.

 

 

 

Відділ взаємодії з роботодавцями

Міжгірської районної філії

Закарпатського ОЦЗ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь