A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

В Культурно-мистецькому центрі підвели підсумки проєкту "Світ карпатських розет"

Дата: 10.12.2021 12:07
Кількість переглядів: 1201

У четвер, 9 грудня в Культурно-мистецькому центрі Колочавської сільської ради відбулася  підсумкова конференція проєкту «Світ карпатських розет - заходи із збереження унікальності культури Карпат». Амфітеатр, який збудований в рамках цього проєкту, став простором для підведення підсумків реалізованих та планування майбутніх спільних ініціатив.

Протягом  трьох років реалізації проєкту партнери з України та Польщі працювали над промоцією нематеріальної спадщини Карпат. З 11 партнерів проєкту  інфраструктурна складова була присутня у  Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia", Тустань (Tustan), Косівська районна рада, Колочавська територіальна громада.  Своїми досягненнями та мріями щодо майбутнього культурної спадщини Карпат партнери ділились в межах підсумкової конференції «Світ Карпатських розет: час для історій та мрій» у Колочаві.

   «Ми давно мріяли про будівництво амфітеатру в Колочаві. Завдяки цьому проєкту та Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати -Україна» тепер маємо місце, де майже щодня вирує культурне життя громади. Та найбільшим досягненням є здобутий досвід, який плануємо використовувати для написання та реалізації майбутніх проєктів», - наголосив у своєму виступі голова Колочавської сільської ради Василь Худинець.

Він також презентував основні результати проєкту, адже окрім амфітеатру, Колочавська ТГ  також отримала комп’ютерне та сучасне звукове обладнання для проведення заходів, в громаді відбувся масштабний молодіжний етнофестиваль «Верховинське літо» тощо.

 «Проєкт став поштовхом для низки нових ініціатив у сфері культурної спадщини, які з’явились на мапі Карпатського регіону. Переконана, що і чотири збудовані центри і заходи, які ми проводили в рамках цього проєкту, матимуть своє відображення у майбутніх ініціативах Асоціації Єврорегіон «Карпати - Україна". Величезна подяка Василю Худинцю особисто і усій Колочавській територіальній громаді за те, що маємо можливість перебувати у комфортних умовах, та тішуся, що маємо в Карпатах так багато надійних партнерів, які вже стали добрими друзями»,-зазначила в.о. виконавчого директора Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати -Україна» Наталія Савка.

Перший заступник голови Закарпатської облради Андрій Шекета відмітив, що у  рамках цього проєкту зроблено багато і в  різних областях. «Так от колочавський амфітеатр був збудований з "нуля" саме в рамках даного проекту. Розташування цього об’єкту у гірському селі робить його унікальною локацією. І це — чудовий приклад результативності проекту…», - зазначив він.

  «Світ Карпатських розет – це наймасштабніший і найбільш карпатський проєкт, який реалізує Асоціація ЄКУ. Це 11 партнерів з 4 чотирьох регіонів, це європейські інвестиції, і що дуже важливо, нам вдалося сформувати середовище людей, який небайдужа культурна спадщина і які за ці три роки посилили партнерські зв’язки, навчилися якісно та ефективно взаємодіяти, і це додає ще більшої ваги проєкту»,  - розповіла керуюча справами Закарпатської обласної ради Мирослава Ливч.

 «В Колочаві мали можливість ознайомитися з одним із проєктів, реалізованих в рамках міжнародної співпраці по програмі Польща-Білорусь-Україна,-   каже голова Хустської районної ради Назарій Павлій. - Тут збудовано багатофункціональний амфітеатр і  80 відсотків вартості проєкту (мільйони гривень) - це кошти Європейського Союзу. Тішуся з того, що переважна більшість голів громад нашого району є надзвичайно активними в плані співпраці з донорами та залучення до своїх громад додаткового фінансового ресурсу».

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь