Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

Дії населення при отриманні сигналу "Хімічне зараження".

Дата: 30.03.2022 15:52
Кількість переглядів: 383

Отримавши інформацію про викид в атмосферу сильнодіючих отруйних речовин і про небезпеку хімічного зараження, необхідно негайно надіти засоби індивідуального захисту органів дихання: протигаз або ватяну- марлеву пов’язку, найпростіші засоби захисту шкіри (плащі, накидки, гумові чоботи) і як найскоріше залишити зону ураження. У разі неможливості евакуації залишайтеся у приміщенні, щільно закрийте вікна і двері, димоходи, вентиляційні віддушини (люки). Вхідні двері необхідно завісити шторою, використовуючи ковдри і будь-які щільні тканини. Заклейте щілини в вікнах і стики рам скотчем, плівкою, лейкопластирем або звичайним папером від проникнення в приміщення пару (аерозолів) сильнодіючих отруйних речовин.

 

Ознаки хімічного отруєння:

- різкий біль у грудях;

- сухий кашель;

- нудота;

- порушення координації рухів;

- різь в очах та слиновиділення;

- при ураженні хлором – задуха;

- при ураженні аміаком – прискорене серцебиття, нежить;

- маревний стан.

При підозрі на ураження сильнодіючими отруйними речовинами виключіть будь-які фізичні навантаження, прийміть велику кількість рідини (чай, молоко і т. д.) та зверніться в медичний заклад.

 

Надання медичної допомоги при ураженні сильнодіючими отруйними речовинами (СДОР).

В першу чергу необхідно захистити органи дихання від подальшої дії сильнодіючих отруйних речовин.

На потерпілого необхідно надіти протигаз або ватяно-марлеву пов’язку, попередньо змочивши її при отруєнні хлором водою або 2 % розчином питної соди, а при отруєнні аміаком – водою або 5% розчином лимонної кислоти, і винести (вивести) його із зони ураження. У випадках отруєння сильнодіючими отруйними речовинами потерпілому забезпечити спокій і тепло.

При виході із зони зараження зніміть верхній одяг, ретельно вимийте очі, ніс, рот і відкриті ділянки тіла, зверніться за допомогою  до медичного закладу. 

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

ПРИ ОТРУЄННІ АМІАКОМ винесіть потерпілого з зони зараження, шкіряні покрови, очі, ніс, рот вимийте водою. В очі закапайте дві-три краплі 30% розчину альбуциду, в ніс оливкове масло.

ПРИ ОТРУЄННІ ХЛОРОМ винесіть потерпілого із зони зараження. При зупинці дихання зробіть штучне дихання. Шкіряні покрови, рот, ніс вимийте 2 % розчином питної соди або водою.

 

ПРИ НЕОБХІДНОСТІ зверніться за допомогою до медичного працівника або відправте потерпілого в медичний заклад.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь