A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

Робота з внутрішньо переміщеними особами – один з ключових напрямків діяльності Мінреінтеграції

Дата: 31.05.2022 10:45
Кількість переглядів: 176

Відповідно до державних обліків, станом на 31 грудня 2021 року в Україні нараховувалось 1476148 внутрішньо переміщених осіб, а починаючи від 24 лютого 2022-го, такий статус набули вже понад 8 мільйонів українців. Якщо врахувати і тих, хто залишив країну, то ця кількість зростає до 13 мільйонів. 52% з цих людей повідомили, що з ними перебувають діти віком від 5 до 17 років, а 63% з цього масиву переміщених є жінками.

Фото без опису

Мінреінтеграції спільно із Урядом розробило дієву систему допомоги – виплат – для ВПО. Вона постійно вдосконалюється. Так, з травня отримувати щомісячну допомогу від держави мають право громадяни, які перемістилися з територій, де тривають бойові дії, або перебувають у тимчасової окупації чи в оточенні (блокуванні), а також особи, чиє житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження, і які подали заявку на відшкодування, зокрема через Єдиний державний веб-портал електронних послуг. Статус громад, в яких точаться бої, або які окуповані, затверджує Мінреінтеграції за погодження Міноборони. Розмір такої допомоги на проживання становить: 3000 грн на дитину чи особу з інвалідністю, і 2000 грн - для інших ВПО.

Важливо, що інформація про стан забезпечення потреб ВПО оновлюється щотижнево.

Також ВПО з-поміж найуразливіших груп отримують додаткові до державних програм виплати у межах Всесвітньої продовольчої програми ООН у розмірі від 2200 до 2500 гривень на місяць. Так само діє і міжнародна цільова допомога від МКЧХ та інших спільних із Урядом України ініціатив.

Особи, які безоплатно прихистили внутрішньо переміщених осіб, можуть отримати компенсацію від держави - 450 гривень за одну особу на місяць. А роботодавці, які наймають переселенців на роботу, отримують допомогу від держави – на кожного працевлаштованого 6500 грн.

Від початку воєнних дій, посилилася співпраця Мінреінтеграції і УВКБ ООН у контексті розв’язання гуманітарних проблем, захисту і допомоги ВПО. Зокрема - у темі їх забезпечення житлом шляхом будівництва модульних містечок, переобладнання нежитлових приміщень та ремонту зруйнованих будівель. А також – гуманітарної й фінансової допомоги.

Ефективним рішенням стала робота зі сформування сервісу допомоги внутрішньо переміщеним особам – комплексної послуги для ВПО у Дії, де можна онлайн оформити довідку внутрішньо переміщеної особи і необхідні соціальні виплати для себе та дітей.

Наразі реінтеграційне відомство працює над удосконаленням своєї роботи, що набула особливої актуальності у воєнний період. Зокрема, згенеровано кілька пропозицій, які би могли покращити роботу із ВПО. Серед головних: запровадити в Мінреінтеграції посаду заступника Міністра - Уповноваженого у справах ВПО, діяльність якого безпосередньо зосередиться на всіх питаннях і проблемних моментах цих громадян.

Серед ініціатив також - запровадження експертизи актів Кабінету Міністрів України та центральних органів виконавчої влади щодо впливу на внутрішньо переміщених осіб за аналогією з цифровою й антикорупційною експертизами.

Опрацьовується й ще одна важлива ініціатива: передати функції з обліку ВПО і виплат для них від Мінсоцполітики до Мінреінтеграції. Справедливе зосередження всієї інформації та обсягів робіт щодо ВПО в одному відомстві дозволить спростити процес обліку, нарахувань і самих виплат.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь