A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

Десятки сімей ВПО в Колочавській громаді отримали нове житло

Дата: 21.11.2022 09:11
Кількість переглядів: 293

Війна росії проти України позбавила мільйонів українців даху над головою. Когось тимчасово, когось, назавжди. Кілька тисяч внутрішньо переміщених осіб (ВПО) знайшли захист в Колочавській територіальній громаді. Багато із них з часом  повернулося додому чи виїхали за кордон, але ще сотні людей  через бойові дії в їх регіонах досі змушені залишатися в нашій громаді. Тому завданням Колочавської сільської ради стало надати їм житло, в якому буде і тепло, і зручно,  а також можливо залишитися на тривалий час, пережити зиму.

Фото без опису

Фото без опису

  Щоб допомогти внутрішньо переміщеним особам виконком сільради разом з чеськими громадськими організаціями «Člověk v tísni» та «PřesHranice» реалізував проект «Людина в біді».  В рамках цього проекту протягом  кількох місяців зроблено капітальний ремонт чотирьох  будівель в Колочавській громаді. Всі приміщення тепер мають новий євроремонт, утеплені,  тут встановлено опалення,  санвузли, кухню та оснащено їх новою  побутовою технікою і меблями. Кожна сім’я ВПО отримала окрему кімнату зі своїм  санвузлом та  спільною кухнею. Днями було підписано акти прийому-передачі виконаних робіт, а переміщені особи вже освоюються в нових домівках. В першу чергу поселяли сімї з дітьми, інвалідами, осіб похилого віку.

 

 

 

   Як розповіла координаторка програми на Закарпатті чеської громадської організації «Člověk v tísni» (перекл. укр. – «Людина в біді») Соня Губерова,  завдяки капітальній реставрації будівель, понад 500  ВПО на Закарпатті в різних громадах отримають нове комфортне житло, в Колочавській громаді таких 65 осіб.

  «Наш фонд робить капітальний ремонт об’єктів, які пустували чи були в аварійному стані в межах Закарпатської області, - розповідає  Соня Губерова. - Наші партнери з ГО «PřesHranice» вибирають об’єкти, ми фінансуємо ремонтні роботи,  а словацький партнер «Člověk v tísni» укомплектовує житло всією необхідною побутовою технікою та меблями. Колочавська громада стала першою, де ми почали роботи  і тому тут ми найшвидше завершили об’єкти. Завдяки ініціативності та рішучості місцевої влади, нам вдалося зробити за три місяці те, на що треба понад дев’ять місяців.   Робота виконувалася в дуже інтенсивному темпі, але разом ми встигли до настання холодів забезпечити людей житлом. Тому дуже раді і задоволені результатом співпраці,  вдячні всім за допомогу в реалізації проекту. Співпраця з Колочавською сільською радою у майбутньому обов’язково буде продовжуватися».

Фото без опису

Партнер проекту і керівник «PřesHranice», давній друг Колочави Радім Купец зазначив, що не всі громади хотіли брати участь в цьому проекті, а перші об’єкти,які  організація запропонувала реставрувати  були саме з Колочавської громади. Тому  реставрація житла для ВПО- лише один з проектів, а попереду ще багато спільної роботи задля  допомоги як ВПО, так і жителям громади.

«Ми дуже вдячні чеській громадській  організації «PřesHranice» та її керівнику Радіму Купец, а також благодійній організації «Člověk v tísni» за допомогу Колочавській сільській раді в реалізації проекту,- каже голова Колочавської сільської ради Василь Худинець. – Їхню допомогу під час війни важко переоцінити. Завдяки чеській допомозі,  було врятовано багато життів, надається допомога всім внутрішньо переміщеним особам, які перебувають на території нашої громади. Тому від імені всієї громади та наших ВПО  висловлюємо  щиру подяку за надану допомогу,за підтримку та розуміння проблем громади та України в ці складні часи. Завдяки вашій потужній підтримці ми  відчуваємо  себе забезпеченими усіма засобами, які необхідні виживання і для протидії ворогу».

 

 

 

 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь