Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

Колочавська громада має свій планетарій!

Дата: 23.02.2023 16:56
Кількість переглядів: 248

  Здобувачі освіти у Колочавській громаді отримали унікальну можливість: відтепер учні зможуть відвідувати не лише звичайні уроки, але й уроки форматі 3D. Для цього в рамках проекту «Крок до зірок» громада отримала  мобільний планетарій. Він має вигляд великої кулі діаметром 6 м, всередині якої, за допомогою проекційної системи та комп’ютера, можна переглядати фільми у форматі 3D.

Фото без опису

Сьогодні, 23 лютого у Колочавському ЗЗСО №1 відбувся семінар-презентація роботи планетарію для вчителів природничого циклу Колочавських закладів освіти. Вчителі фізики та асторономії Юрій Павлович Хланта та Іван Віталійович Барна продемонстували присутнім педагогам на практиці всі переваги нових технологій в освіті.

Фото без опису

Природничі науки – це предмети, де наочна демонстрація набагато ефективніша аніж просто розповідь. За допомогою планетарію, на уроках фізики та астрономії, а також природничих предметів, можна наочно демонструвати та вивчати зоряне небо, планети, фізичні явища і процеси у космосі, природі тощо, показувати наукові та документальні фільми, проводити еколого-освітню роботу, виступати з лекціями про дослідження в області космонавтики, влаштовувати атракціони тощо. Новітня сенсорна освіта — це надзвичайно цікаво та корисно. Учні зможуть безкоштовно подорожувати всесвітом, вивчати планети, сузір’я, можуть також зазирнути в середину тіла людини. Це потужний навчальний елемент, коли діти можуть не лише побачити картинку, а й зануритись у неї. Такі 3D уроки в майбутньому змінять погляди дітей на ті, чи інші предмети.

Фото без описуПланетарій також можна використовувати як елемент в новому виді туризму, який зараз набирає обертів – астротуризмі. Туристи відправляються в Карпати - місце, де найкраще видно зорі, і насолоджуються видом. Приїжджаючи на терени Колочавської громади, яка в серці Карпат, відвідувачі матимуть змогу в планетарії подивитися на зоряне небо, дізнатися про сузір’я, зірки, сонячне та місячне затемнення,послухати лекцію на цю тему тощо. Дізнавшись більше про космос і явища в ньому, потім милуватимуться вживу всім, вже знаючи набагато більше про Всесвіт і це буде набагато цікавіше, особливо для сімей з дітьми. Чітко побачити зоряне небо можна саме в Карпатах, бо в містах, через велике світлове забруднення, цього зробити неможливо.

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Планетарій придбано благодійною організацією "Благодійний фонд розвитку гірських територій" в рамках  проєкту "Крок до зірок" , що переміг в конкурсі місцевих ініціатив. Конкурс відбувається в межах проєкту «Підтримка природно-заповідних територій в Україні», що реалізовується в рамках Німецької Фінансової Кооперації (FC) і фінансується за рахунок Банку розвитку KfW. Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України є бенефіціаром проєкту.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь