A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

Екскурсійна поїздка для ВПО: день згуртованості та приємних вражень

Дата: 10.04.2023 09:58
Кількість переглядів: 146

«Життя – це не ті дні, які минули, а ті, які запам'ятались». (Г. Маркес)

Запам’яталися чимось добрим.

У суботу, 8 квітня  у внутрішньо переміщених осіб Колочавської та Синевирської громад був день, який відволік від проблем та приніс масу позитивних вражень.

З початком повномасштабної війни росії проти України 24 лютого 2022 року мільйони українців були змушені покинути свої міста, домівки та втікати в невідомий світ. В Колочавській територіальній громаді з початку вторгнення знайшли захист декілька тисяч внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Сотні людей з дітьми ще дотепер залишаються жити на території  громади, оскільки в їхніх регіонах ще тривають активні бої, у багатьох переселенців вже немає куди повертатися. В основному це жінки з дітьми шкільного віку.

  Перебуваючи вже понад рік далеко від дому, переживаючи стрес через війну, втрату дому і роботи,  близьких людей і страх перед невідомістю, економічні проблеми,  нерозуміння майбутнього переселенці перебувають у пригніченому стані, депресії.

 Діти ВПО вчаться дистанційно у своїх навчальних закладах або відвідують заклади освіти Колочавської громади, не завжди  мають можливість інтегруватися соціально та культурно в громаду.

Різниця культур і негативна сепаратистська пропаганда зі сторони росії на сході України  проти її західної частини визначає наскільки важливим аспектом є інтеграція родин ВПО в місцеві громади, ознайомлення їх з культурою, традиціями і історією тощо.

Екскурсія сімей ВПО разом з колочавськими сім'ями  дала моливість тісно поспілкуватися  між собою, ознайомитися з місцевою культурою, способом життя, звичаями і традиціями, кухнею,  діалектом тощо. Це дало відчуття єдності  і безпеки за життя, створило позитивний психо- емоційний стан та допомогл ВПО знайти друзів та інтегруватися в місцевий соціум, сприяло  їх згуртуванню.

Щиро вдячні нашому давньому і надійному партнерові чеській громадській організації Přes hranice EU та її керівнику Radim Kupec, завдяки яким Колочавська сільська рада разом з благодійною організацією "Благодійний фонд розвитку гірських  територій"  змогла організувати екскурсійну поїздку для ВПО з дітьми та соціально вразливих груп громади.

Все мине, а враження закарбуються в пам’яті назавжди.

Тож нехай вони будуть лише хороші!

 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь