A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

В Колочавській громаді пройшла комунікаційна зустріч- форум щодо транскордонної співпраці та підвищення фінансової спроможності громад

Дата: 12.05.2023 20:56
Кількість переглядів: 147

Сьогодні Колочавська громада приймала почесних гостей в рамках комунікаційної зустрічі- форуму щодо транскордонної співпраці та підвищення фінансової спроможності громад в умовах воєнного стану. Участь у форумі , який пройшов з ініціативи голови Закарпатської обласної ради, взяли представники територіальних громад Хустського району, місцевої влади, комунальних закладів, депутати, експерти та проектні менеджери.

Фото без опису

Під час форуму відбулася презентація програм транскордонного співробітництва Interreg NEXT на період 2021-2027 років «Польща-Україна», «Польща-Румунія» та «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна».

Захід пройшов в Культурно-мистецькому центрі Колочавської сільської ради. Місце проведення вибрали не випадково: саме Колочавська громада є прикладом кращої практики реалізації транскордонних проектів. Сільський голова Василь Худинець у своїй доповіді розповів про два такі проекти: «Світ Карпатських розет - заходи із збереження унікальності культури Карпат», в рамках якого побудовано амфітеатр, та «Карпатська бджола - спільні заходи із збереження природної спадщини у українсько-польському прикордонні». «З нашого досвіду скажу, що головне не боятися і пробувати всі наявні можливості залучити кошти в розвиток громади. Так, труднощі будуть завжди, але все можна вирішити в міру виникнення,варто лише почати працювати. Гранти зараз чи найбільш ефективний спосіб вирішити проблеми громади. Ми над цим працювали і будемо працювати надалі», - наголосив Василь Іванович.

 

Перший заступник голови Закарпатської обласної ради Андрій Шекета привітав учасників форуму і акцентував увагу на важливості використовувати вчасно вікно можливостей,яке зараз відчинено. «У травні стартують програми транскордонної співпраці,які важливо використати для розвитку громад. Зараз потрібно активно шукати закордонних партнерів, щоб не втратити шанс. Варто швидко сформувати ідею проектів, які матимуть додану вартість, якісно підготувати проектну заявку. Якщо потрібна допомога – ми готові надати необхідну підтримку», – наголосив Андрій Андрійович.

Фото без опису

Учасників зустрічі привітав голова Хустської районної державної адміністрації Віктор Сабадош.

Консул Генерального консульства Республіки Польща у Львові Томаш Коваль теж запевнив у своїй готовності допомогти у пошуку партнерів Польші, підказати, які громади мають схожі проблеми.

На форумі виступив також Лєшек Буллєр – директор Центру європейських проєктів, який вперше відвідав Колочавську громаду: «Я вражений красою краєвидів Колочави, це чудове місце з прекрасними людьми і величезним туристичним потенціалом. Цього року ми святкуватимемо 20 років нашої програми «Польща-Україна». В рамках відзначення ювілею буде проведено 20 заходів, один з них буде саме у Колочаві».

Фото без опису

Василь Хім’як та Олена Зубрицька - експерти бренч-офісу програми «Польща Україна» у Львові з виступили з презентацією програми прикордонного співробітництва Interreg NEXT на період 2021-2027 років «Польща – Україна».

Наталія Федурцьо - начальник управління державних програм та пріоритетних проєктів департаменту економічного та регіонального розвитку ОВА, розповіла про підвищення фінансової спроможності місцевих громад в умовах воєнного стану, соціально-економічний розвиток та стратегічне планування.

Володимир Феськов - директор Агенції регіонального розвитку «Закарпаття» Закарпатської обласної ради презентував програми прикордонного співробітництва Interreg NEXT на період 2021-2027 років «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна», «Румунія – Україна» .

Як приклади кращої практики реалізації транскордонних проєктів у громадах було подано проекти «Профілактика раку в чотирьох лікарнях у чотирьох країнах» та «Відновлення історичних пам`яток Сніна – Хуст».

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь