A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

У Колочавській громаді відкрито  нову огорожу навколо єврейського   кладовища

Дата: 21.05.2023 10:23
Кількість переглядів: 171

У 2022 році в рамках будівельних проєктів Фонду «І-Ес-Джей-Еф Східна Європа» було встановлено огорожі навколо єврейських цвинтарів села Колочава та Синевир. Днями представники фонду офіційно відкрили нову огорожу в Колочавській ТГ та прочитали лекцію для місцевих краєзнавців, екскурсоводів, істориків, здобувачів освіти Колочавського ЗЗСО №1.

Представниця фонду, лектор Олена Колб розповіла учням про діяльність організації,  цікаві аспекти пов'язані з кладовищем та єврейською культурою, пояснила, як обчислювати дати на єврейських надгробках, а також передала навчальні посібники.

«Ми  усвідомлюємо, що довгострокове збереження спадщини  - це не лише побудова фізичної огорожі – це ще й розуміння цінності історичного спадку.  Тому представники  Фонду, за підтримки Європейської комісії,  18 травня 2023 року провели просвітницько-навчальні заходи та камерну церемонію відкриття проєкту огорожі до кладовища єврейської громади Синевира та Колочави» , - розповідає представник фонду Ян Галевський.

Він також подякував  керівництву громади за надання дозволу на встановлення огорожі, а також за цілковиту підтримку і сприяння в розвитку проекту.

На честь вшанування пам’яті громади була запалена свічка пам’яті на кладовищі Колочави. Пані Олена провела практичне заняття для учнів,  на якому розказала про читання надгробків, їх декор та правила і традиції відвідування цвинтарів.

Надзвичайним є те, що єврейська громада Колочави колись була чи не найпотужнішою в регіоні.  Зараз на кладовищі можна побачити нагробки від 1885 року.

 Згідно  із офіційною статистикою у 20-х роках 20 століття у Колочаві серед 4164 мешканців 452 особи були єврейської національності тобто кожний 10 колочавець.

 

     Найбільше євреї постраждали в часи Другої світової війни. Під час угорської окупації Карпатської України з нижньої Колочави було вивезено 464 особи. Майже всі вони були знищені у фашистських таборах. Після завершення війни до Колочави повернулися лише 15 євреїв, які потім назавжди виїхали з села.

     Сьогодні в Колочаві немає жодної єврейської родини, але збережені і відтворені пам’ятки єврейської культури.

  Фонд “І-Ес-Джей-Еф Східна Європа” (Європейська ініціатива зі збереження єврейських кладовищ) розпочав свою діяльність у 2015 році. Основним ресурсом фінансування Фонду є Міністерство Закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина. Основною метою діяльності є захист та збереження єврейських кладовищ у країнах Східної Європи, оскільки в більшості місць через складну історичну ситуацію у ХХ столітті про присутність єврейських громад промовляють лише руїни синагог та старовинних цвинтарів. З початку своєї діяльності  Фонд привів до ладу понад 220 єврейських кладовищ в Україні, Польщі, Білорусі, Сербії, у тому числі і у Колочаві.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь