Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

"Сезон тиші" в українських лісах триває!

Дата: 31.05.2023 08:20
Кількість переглядів: 80

З 1 квітня й до 15 червня в усіх українських лісах триває "сезон тиші": що це означає

 

Весна і початок літа – один з найбільш важливих періодів розвитку у тваринному та рослинному світі. В цей час квітнуть первоцвіти: підсніжники, крокуси та інші види рослин, у диких тварин і птахів починається шлюбний період та міграція, народжуються дитинчата. Протягом цього періоду, аби зайвий раз не турбувати тварин у період розмноження і не заважати гніздуванню птахів, забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою.

 

Відповідно до міжнародного законодавства та статті 39 Закону України «Про тваринний світ», Указу Президента України «Про невідкладні заходи у сфері збереження, відтворення та раціонального використання мисливських тварин», з 1 квітня до 15 червня оголошено – сезон тиші.

Фото без опису

Отже, що заборонено робити під час «сезону тиші»? Відповідно до статті 39 Закону України «Про тваринний світ» (в редакції Закону № 1684-IX від 15.07.2021) забороняється: 

  • стріляти зі зброї у лісах;
  • проводити санітарні рубки лісу;
  • запускати феєрверки;
  • проводити вибухові роботи;
  • проводити ралі, змагання на автотранспорті, концентри, фестивалі та інші заходи, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою;
  • кричати або голосно слухати музику;
  • розводити вогнища; 
  • проганяти свійських тварин;
  • використовувати автотранспорт та моторні маломірні судна (крім їх використання під час здійснення контролю у сфері охорони, використання і відтворення рослинного і тваринного світу та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій);
  • здійснювати вилов водних біоресурсів (зокрема, меліоративний, науково-дослідний, науково-конструкторський, науково-промисловий із залученням технічної бази промислових рибальських підприємств);
  • випалювати суху рослинність або її залишки.

За порушення вимог щодо охорони середовища перебування, шляхів міграції та схрещування диких тварин передбачена відповідальність. Відповідно до частини 1 статті 87 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за ігнорування заборон з порушника можуть стягнути штраф   від  тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 850 гривень) і на посадових осіб - від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1190 гривень).

А невжиття заходів щодо запобігання загибелі диких тварин, погіршенню середовища їх перебування та умов міграції або добування диких тварин, які зазнають лиха, тягне за собою накладення штрафу від 850 до 1 190 гривень (частина 2 статті 87 КУпАП).

 

Бережіть природу і себе!

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь