Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

Постраждалі від сексуального насильства під час повномасштабної війни та домашнього насильства можуть отримати безплатну правову допомогу від держави

Дата: 05.06.2023 09:05
Кількість переглядів: 72

У Мін'юсті розповіли, де і як можна отримати правову допомогу постраждалим від насильства

"Система безоплатної правової допомоги (БПД) запускає інформаційну кампанію про допомогу постраждалим від насильства. Кампанія складатиметься з двох частин: підтримка у випадках сексуального насильства, пов’язаного зі збройною агресією Росії проти України, та допомога постраждалим від домашнього насильства", йдеться у повідомленні Мін'юсту.

Фото без описуМетою кампанії є інформування про можливість отримання безплатної правової допомоги та мотивування постраждалих діяти, щоб захистити себе.

"Адже нині більшість подібних злочинів залишаються невідомими, а тому кривдники — непокараними. Розголос важливий — це спонукає інших звертатися по допомогу", — підкреслюють у відомстві.

"Сексуальне насильство під час війни має багато проявів. Це і зґвалтування, навіть якщо людина не чинить опір при вчиненні відносно неї сексуальних дій в небезпеці, і примус до оголення, примусове роздягання (наприклад, на ворожих блокпостах), тортури сексуального характеру, травмування чи каліцтво статевих органів, і навіть погрози вчинення таких дій", — йдеться у повідомленні Мін'юсту.

Тому звернувшись до системи безоплатної правової допомоги, можна отримати консультацію юриста, допомогу зі зверненням до поліції, а також отримати представництво інтересів у суді.

"Після пережитого люди часто не готові звертатися по правову допомогу одразу. Важливо пам’ятати, що такі злочини не мають строку давності. Людина може звернутися тоді, коли буде готова. Система безоплатної правової допомоги завжди буде поруч", — зазначила заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць.

Допомога постраждалим від домашнього насильства

У Мін'юсті зауважили, що після початку повномасштабної війни проблема домашнього насильства не зникла. Його вчиняють рідні та близькі люди. Але постраждалі від домашнього насильства часто не знають, що робити і як захиститися.

Що таке система БПД

Система безоплатної правової допомоги — це мережа бюро правової допомоги та дистанційні сервіси для отримання правової допомоги. Через них можна скористатися гарантованим державою правом кожної людини отримати безоплатну кваліфіковану допомогу юристів.

Як може допомогти система БПД

У системі БПД працюють досвідчені юристи, які допоможуть з підготовкою документів і складанням заяв до правоохоронних органів. Якщо потрібно представництво інтересів клієнтів у суді, зокрема в кримінальних справах — можуть додатково залучатися адвокати, які співпрацюють з системою БПД. Усі правові послуги — безплатні.

Як звернутися до системи БПД

  • зателефонувати за номером 0 800 213 103, дзвінки безплатні;
  • написати юристу в телеграм https://t.me/LegalAidUkraineBot (кнопка "Отримати консультацію");
  • звернутися до найближчого бюро правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь