Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

День слов'янської писемності й культури

Дата: 24.05.2023 10:40
Кількість переглядів: 75

          Мова та культура є найціннішим скарбом нації, дзеркалом, яке відображає історію, звичаї та душу народу! У мові – наша давня й нова історія, ознака нашого національного визнання.

 

        Щорічно, 24 травня всі слов’янські народи вшановують пам’ять святих Кирила і Мефодія, які заклали фундамент слов’янської писемності, створили абетку та перші пам’ятки слов’янської літератури, серед яких і Пересопницьке Євангеліє.

 

        Виникнення письма має надзвичайно важливе значення в історії будь-якого народу. Слов’янську писемність було створено близько 862 року. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на ім’я візантійця Кирила. А допомагав йому в нелегкій справі освіти слов’янських народів старший брат Мефодій.

 

        Вшанування пам'яті засновників слов'янської писемності й літератури має давню традицію, наприклад, у Чехії свято на честь Кирила і Мефодія почали відзначати ще в 1349 році, у Болгарії – в 1851. Ми, українці на державному рівні свято відзначаємо з 2004 року.

 

        Сьогодні наш спільний обов’язок зберегти і примножувати культурну спадщину, а також забезпечити розвиток сучасної української культури.

       В бібліотеці діє книжкова виставка "Творці слов'янської азбуки".

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь