Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

Програма «Польща -Україна» відзначила своє 20-річчя в Колочаві

Дата: 14.08.2023 15:01
Кількість переглядів: 156

Програма транскордонного співробітництва «Польща -Україна» цьогоріч святкує 20 років діяльності. В рамках святкування ювілейної дати в Україні та Польщі проходять різні заходи - по 10 в кожній країні. Великою честю та радістю для Колочавської громади стало те, що керівництво програми обрало для проведення одного із заходів саме наш край. Культурний захід зійшовся в часі з Міжнародним днем молоді та днем проведення молодіжного етнофестивалю «Верховинське літо», який теж був започаткований два роки тому в рамках цієї програми.

Фото без опису

Урочисте відкриття святкування ювілейної дати відбулося 12 серпня в Культурно-мистецькому центрі Колочавської сільської ради. Місце проведення вибрали невипадково, адже проект будівництва амфітеатру,як і багато інших проектів в Закарпатській області, були реалізовані за підтримки програми транскордонного співробітництва «Польща-Україна». Участь в заході взяли директор центру Європейських проєктів Лешек Буллер, експерти бренч-офісу програми «Польща Україна» у Львові Василь Хім’як, Олена Зубрицька та Діана Кодрова, виконавча директорка Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» Наталія Савка, заступниця начальника управління міжнародних та регіональних зв’язків виконавчого апарату Закарпатської обласної ради Уляна Гурчумелія, заступник начальника Головного управління ДСНС України у Закарпатській області Ярослав Бабяк, представники органів місцевого самоврядування, громадських організацій, активісти тощо.

Фото без описуФото без описуФото без опису

Сільський голова Василь Худинець у своїй доповіді розповів про два транскордонні проекти, які реалізовані в Колочаві за кошти програми «Польща Україна»: «Світ Карпатських розет - заходи із збереження унікальності культури Карпат» та «Карпатська бджола - спільні заходи із збереження природної спадщини в українсько-польському прикордонні».

Фото без описуФото без опису

Фото без опису«З нашого досвіду скажу, що головне не боятися і пробувати всі наявні можливості залучити кошти в розвиток громади,а програма транскордонного співробітництва «Польща – Україна» - це можливість залучити серйозні фінансові ресурси для вирішення різних проблем. Зараз ми маємо багато таких прикладів в області. Радіємо, що у нас теж є такі приклади. Гранти – це найбільш ефективний спосіб вирішити проблеми громади. Ми над цим працювали і будемо працювати надалі», - наголосив Василь Іванович.

Фото без описуФото без опису

Після урочистого відкриття, всі гості свята змогли взяти участь в майстер-класах традиційного танцю коломийки та сироваріння, гри на трембіті, дримбі, скосівці, сопілці, дегустувати різні види колочавського меду та овечого сиру.

Всі бажаючи змогли поринути у віртуальну 3-д подорож в Колочаву, Тустань та Косів, яку організували працівники Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна». Паралельно закарпатські пожежники презентували свою роботу для гостів свята за допомогою техніки, придбаної в рамках програми «Польща-Україна».

Фото без описуФото без опису

Аншлаг зібрала етномодерна вистава «Колочавські вечорниці» за участю працівників та вихованців Центру культурних послуг.,яку підготували під час дитячого табору . Табір проводився за підтримки міжнародної гуманітарної організації Людина в біді SK . Організатори та ініціатори табору - благодійна організація «Благодійний фонд розвитку гірських територій» та Колочавська сільська рада.

Завершився захід на перевалі Присліп запаленням полонинської ватри, під виконання колочавських співаночок. Під час урочистостей відзначення ювілею тривала благодійна акція, кошти від якої будуть спрямовані на ремонт автомобілів колочавським захисникам.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь