Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

На Медовий Спас пасічники Міжгірщини вирішували бджолині проблеми

Дата: 15.08.2023 12:15
Кількість переглядів: 68

  У понеділок, 14 серпня, в Колочавській громаді пасічники Міжгірщини зібралися на семінарі, щоб визначити комплексний підхід до збереження Міжгірської популяції чистопородних карпатських бджіл в умовах військового стану.

  Географічні та кліматичні  умови гірського краю і наявність величезного різноманіття медоносних рослин дозволили зберегти тут донині автохтонний медоносний вид бджоли – карпатський. Регіон Тереблянської долини з усіх боків оточений горами, що є добре для збереження чистопородності, якби «пасічники-кочівники»  привозили  на територію регіону інші породи бджіл. Це  призводить до великого «засмічення» генофонду місцевих пасік та розповсюдження небезпечних бджолиних хвороб.

Фото без опису

  Під час семінару,   начальник наукового  відділу, заступник директора по науковій роботі НПП «Синевир», к.б.н. Юрій Тюх розповів про значення чистопородних карпатських бджіл для збереження природного біорізноманіття флори та фауни нацпарку,  старший науковий співробітник НПП «Синевир» Василь Беца ознайомив із створенням суцільного ареалу  чистопородних карпатських бджіл Міжгірської екосистеми, а канд. с.г. наук  Віктор Папп у своїй доповіді наголосив на  загальних принципах селекційно-племінної роботи на приватних пасіках суцільного ареалу чистопородних карпатських бджіл Міжгірської екосистеми.

«Під  час зустрічі пасічники отримали чистопородні бджолині матки ,які походять з високогірного контрольованого пункту парування «Кантина».  Цей племінний матеріал кожен пасічник має змогу використати на своєму пасічному господарстві,замінивши ним нечистопородні бджолині сім’ї. Починаючи з 2018 року ми щороку роздаємо такий матеріал, що за ці роки дозволило покращити чистопородність Тереблянській долині в рази», - розповідає старший науковий співробітник НПП «Синевир» Василь Беца.

Також кожен пасічник отримав брошурку, де зібрані методичні рекомендації щодо створення та забезпечення функціонування суцільного масиву карпатських бджіл Міжгірської екосистеми.

Фото без опису

Семінар пройшов за підтримки проекту «Підтримка природно-заповідних територій в Україні». Він  впроваджується в рамках Німецького Фінансового Співробітництва (ФК) і фінансується німецьким Міністерством економічного співробітництва та розвитку (BMZ) через Кредитну Установу для Відбудови KfW.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь