Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

Енергія сонця замість дров

Дата: 29.07.2023 09:54
Кількість переглядів: 53

 «Сонячна енергія врятує ліс» - назва проекту,який днями успішно завершився у Колочавській територіальній громаді і був переможцем в конкурсі місцевих ініціатив. Конкурс відбувався в межах проєкту «Підтримка природно-заповідних територій в Україні», що реалізовується в рамках Німецької Фінансової Кооперації (FC) і фінансується за рахунок Банку розвитку KfW. Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України є бенефіціаром проєкту.

Фото без опису

 Колочавська територіальна громада - це територія, в межах якої розташована більша частина НПП «Синевир», і де немає і ніколи не було  газопостачання. Жителі громади перебувають  у непростій ситуації, яка з кожним роком лише ускладнюється. Їх оточують мальовничі гори, покриті  лісом, який рубати заборонено. З кожним роком дрова стають дорожчими,а отримати їх стає все важче. Також кількість дворогосподарств, як і потреба у дровах,  щороку збільшується - молодь залишається жити в регіоні. Рубаючи ліс на дрова,завдається величезна шкода екосистемі, зникають лісові насадження нацпарку, виникає загроза паводків та зсувів,яких через глобальні зміни клімату стає більше.

З кожним роком збільшується вартість електроенергії, опалювати якою стало невигідно.  Альтернативні джерела енергії в регіоні відсутні

В рамках проекту,який реалізовувала ФОП Попович Н.В. було встановлено сонячну електростанцію потужністю 15кВт біля садиби земельного туризму.

 СЕС знаходиться на приватній ділянці, її потужності дозволяють  садибі зеленого туризму користуватися альтернативною енергією для освітлення, підігріву води та для опалення зимою. Залишки електроенергії продаються державі за зеленим тарифом. Завдяки змінилося сприйняття людьми зеленої енергетики як чогось недосяжного і незрозумілого, більшість вперше детально дізналася про альтернативні джерела живлення.  Маючи наочний приклад вдалої інвестиції в зелену енергетику жителі громади розуміють, що інвестування в зелену енергетику допоможе вирішити проблему з світлом, опаленням та збереже довкілля для нащадків і сприятиме розвитку туризму у краї.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь