Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

Що важливо знати про грип?

Дата: 19.12.2023 14:00
Кількість переглядів: 59

Триває сезон грипу, і тривати він може до середини весни. Що важливо знати про цю хворобу?

Вірус грипу уражає передусім верхні дихальні шляхи та легені, і на додачу – безпосередньо серцевий м’яз та внутрішню поверхню кровоносних судин. Це показали нещодавні дослідження в Університеті штату Огайо (США). Саме тому найпоширенішими ускладненнями грипу є запалення легенів (пневмонія), серцева недостатність і тромбози.

Фото без опису

Найбільше ризикують мати важкий перебіг і навіть летальне завершення грипу такі категорії людей:

☛ вагітні;

☛ діти до 5 років,

☛ люди старші за 60-65 років,

☛ люди із хронічними захворюваннями.

Вірус грипу мінливий, часто “перевдягається” і стає невпізнаваним для нашої імунної системи. З огляду на цю мінливість щеплення від грипу варто робити щосезону.

Лікування грипу – передусім постільний режим, пиття теплих напоїв і достатній сон. Нагадаємо, що “противірусні”, “імуностимулятори” чи інтерферон та антибіотики не допоможуть подолати грип. В Україні зареєстровані специфічні ліки для лікування грипу – вони досить дорогі і є далеко не в кожній аптеці. Ліків для запобігання грипу і застуді не існує, хай би що казала реклама.

Єдине, що захищає від важкого перебігу хвороби – вакцинація. Тож:

☛ Запишіться до свого сімейного лікаря та отримайте рецепт на вакцину (в Україні відпуск вакцини в аптеках передбачений за рецептом).

☛ Дізнайтеся, в якій аптеці є вакцина від грипу.

☛ Безпосередньо перед візитом до лікаря візьміть сумку-холодильник (якщо не маєте такої, то її часто можна позичити під заставу в аптеці, зателефонуйте та уточніть, чи є така можливість), купіть вакцину в аптеці і зробіть щеплення в лікаря.

Щеплення проти грипу та COVID-19 можна робити одночасно – в плечі обох рук. Бережіть себе! Більше інформації про вакцинацію тут https://vaccine.org.ua/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь