Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

Правила поведінки і дії в разі отруєння засобами побутової хімії

Дата: 20.02.2024 09:49
Кількість переглядів: 34

У наш щоденний побут ввійшло зараз багато засобів побутової хімії, вони полегшують домашню працю, допомагають у побуті. Але при цьому треба обов’язково дотримуватись визначних правил і заходів безпеки, адже якщо ними зневажати, то препарати можуть стати причиною нещасних, а під час і трагічних випадків.

Фото без опису

Перш за все дотримуйтесь правил зберігання засобів побутової хімії. Не переливайте їх в посуд з-під харчових продуктів, не тримайте їх на кухні, холодильнику, в шафах з посудом або харчами. Особливо ретельно слідкуйте за тим, щоб ці засоби не попали до рук дітей. Частою причиною нещасного випадку є самоотруєння. Це буває, коли при роботі з побутовими хімікатами перевищується рекомендована доза речовини або не використовуються засоби індивідуального захисту (респіратор, рукавиці).

Якщо хімічна речовина попала в організм, треба перш за все викликати «Швидку допомогу» і обов’язково сказати, чим викликане отруєння. В цьому випадку до хворого направлять спеціальну бригаду, яка надасть необхідну допомогу. До прибуття машини "Швидкої допомоги" треба самостійно провести невідкладні заходи:

У разі будь-яких отруєнь слід негайно звернутися до лікаря. Але ще до його прибуття треба надати потерпілому першу допомогу, головне завдання якої  – виведення з організму отруйного продукту або його знешкодження.

Часто ефективним засобом для виведення отрути є промивання шлунку. Потерпілому необхідно дати випити кілька склянок води та викликати блювання. У воду можна додати сіль чи суху гірчицю (2 чайні ложки на склянку води) при отруєнні фосфорорганічними речовинами, а також метиловим спиртом, у воду додають питну соду (1 чайна ложка на склянку води), а при отруєнні отруйними рослинами – перманганат калію (розчин мусить мати слабкий рожевий колір). Необхідно зробити 3-4 промивання шлунка, а потім дати потерпілому проносний засіб.

У разі отруєння нашатирним спиртом, каустичною содою та препаратами, що містять її, кислотами, оцтовою есенцією, препаратами із сильнодіючих кислот, а також органічними розчинниками, засобами для виведення плям, потерпілому слід випити 2-3 склянки води.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь