Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

ОСНОВНІ СТРАХИ ДИТИНИ ВІД 1-3 РОКІВ

Дата: 27.03.2022 11:42
Кількість переглядів: 21

Гучний шум, звуки побутової техніки, розставання з близькими, незнайомі однолітки, незнайомі люди, купання (боязнь водостоку у ванній кімнаті), процес вкладання до сну (страх відключення свідомості, перші усвідомлені кошмари уві сні, несподіване пробудження), травми і падіння, туалет (унітаз і процес спуску води), перестановка меблів, різка зміна погоди (особливо гроза) – все це та багато іншого може спричинити появу дитячих страхів.

Фото без опису

🗯 Подолати ці страхи можна тільки разом. Є багато варіантів подолання страхів, які пропонують психологи. Наприклад: арт-терапія, читання дитячої літератури, перегляд дитячих телепрограм і фільмів, ароматерапія; природотерапія. Але не завжди ми можемо долучити спеціалістів та інструменти реалізації тієї чи іншої терапії. Що можуть зробити батьки самостійно, щоб полегшити емоційний стан дитини?

✅ Розповідати казки, де герой цієї казки - сама дитина. Це може бути розповідь про те, як пройшов день із зображенням героя сильним та сміливим, який долає всі перешкоди. Корекція казкою допомагає дітям зрозуміти різноманітність і складність життя; дитина поступово розуміє, що в світі є несправедливість, обман, біль, жорстокість, але є і любов, дружба, вірність і немає приводу для зневіри.

✅ Насолоджуватись природою. Це привчає малюка до уважного і глибокого розуміння природи: спів пташок, запах квітів, плескіт води дуже важливі для морального здоров’я малюка. З початком весни можна спостерігати появу нового життя: як прокидається природа після зими, комахи. Таким чином ми можемо підключити і елементи ароматерапії, звертаючи увагу на аромат квітів, свіжої молодої травички.

✅ Арт-терапія покликана через розвиток художнього світобачення (малювання, аплікації, ігри в пісочниці, захоплення музикою) привести несвідоме у взаємодію зі свідомістю і тим відновити єдність почуттів, емоцій і відчуттів малюка. Якщо ми не маємо матеріалів для проведення такої терапії, то ми можемо навчити дитину знаходити можливість проявити свої творчі здібності з підручними предметами: малювати паличками на землі, викладати камінцями візерунки, заривати та відкопувати якийсь предмет та інше.

🗯 Подолання страхів у малюка - довгий і нелегкий процес, що вимагає від батьків теплої участі і знання суті того, що відбувається. Дорослий має не просто «наглядати» за дитиною, а буквально жити з нею одним життям.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь