Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

Рекомендації батькам та людям, які перебувають із дітьми у час війни

Дата: 27.03.2022 11:44
Кількість переглядів: 16

Найбільш актуально для переміщених дітей із територій де велися воєнні дії.

1. Тактильний контакт для дітей є цілющим, тому лагідно доторкайтеся до дитини, погладжуйте та обнімайте, забагато обіймів не буває. За словами психотерапевта Вірджинії Сатир дитині потрібно 4 обійми на день для виживання, 8 обіймів для підтримки і 12 для почуття власної гідності. Крім того і ви будете стабілізуватись та наповнюватись обнімаючи дитину. Отож, обіймайтеся для збереження ментального здоров’я.

2. Спілкуйтеся із дитиною, слухайте її історії, розповіді про події побачених воєнних дій, які їй пригадуються. Це не травмує дитину, а навпаки зцілює її психіку і запобігає посттравматичному стресовому розладу, таким чином проходить інтеграція травматичної пам’яті у автобіографічну, тобто події сприймаються вже не такими, що відбуваються тепер, а такими що відбулися у минулому часі.

Фото без опису

3. Знаходьте час, щоб пограти із дитиною ігри, згадайте в які ігри вона любила завжди гратися і запропонуйте пограти разом, хоча б 15-20 хв. дитина буде відчувати контакт із вами і почуватиметься у безпеці.

4. Також корисними є тактильні ігри, наприклад, малюнок на спині.

5. Запропонуйте дитині відтворювати у грі ситуації пережиті дитиною під час воєнних дій використовуючи для цього іграшки нехай грає даючи волю емоціям, які будуть її наповнювати, ви будьте поруч, можете включитися теж у гру, така гра діє терапевтично на психіку дитини.

6. І звичайно малювання. Попросіть дитину, щоб вона намалювала свої емоції, свій внутрішній стан передала малюночком на папері використовуючи асоціації. Дитина після пропозиції малювати швидко почне малювати те з чим їй важко справитись.

7. Якщо є можливість, щоб ваша дитина познайомилась із новими дітьми спробуйте влаштувати це, діти швидко можуть порозумітися і перенестися у світ гри.

Фото без опису

8. Повторюйте дитині про те що ви вже в безпеці і відповідайте на всі запитання, які цікавлять дитину, тому що усе невідоме лякає дітей.

9. Дозволяйте дитині плакати, якщо їй цього хочеться із сльозами виводиться кортизол це гормон, що виробляється під час стресу.

10. І не забувайте дбати про себе, свій відпочинок, задоволення своїх базових потреб. Пам'ятайте, ваші потреби теж важливі. Якщо спокійні батьки та дорослі, які оточують дітей, то спокійні діти.

Текст власний, рекомендації розроблені на основі наукових психологічних та нейробіологічних дослідженнь, фото з інтернет ресурсу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь