Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

Положення про електронні петиції

Дата: 09.02.2024 12:00
Кількість переглядів: 25

Положення про електронні петиції 

 

                                                                       

http://zakonst.rada.gov.ua/images/gerb.gif

 

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

КОЛОЧАВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

                                             ХУСТСЬКОГО РАЙОНУ

ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

РІШЕННЯ

07.09.2021 року                                                                                                     №7

 

Про затвердження Положення

про порядок подання та розгляду

електронних петицій

 

Відповідно до положень Конституції України, Закону України "Про звернення громадян", "Про Основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007 - 2015 роки", з метою розширення можливостей реалізації права громадян на звернення до Колочавської сільської ради, передбаченого Конституцією України, із застосуванням ефективних новітніх методів, зокрема, шляхом електронної петиції, Колочавська сільська рада вирішила:

1. Затвердити Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій згідно з додатком.

2. Відділу туризму та комунікацій оприлюднити це рішення на офіційній вебсторінці сільської ради.

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з гуманітарних питань, прав людини, законності, депутатської діяльності, етики та регламенту

 

 

Сільський голова                                                       Василь ХУДИНЕЦЬ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення виконавчого комітету

від 07.09.2021  №7

 

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

ПРО ПОРЯДОК ПОДАННЯ ТА РОЗГЛЯДУ ЕЛЕКТРОННИХ ПЕТИЦІЙ

I. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Це Положення відповідно до статті 23 - 1 Закону України "Про звернення громадян" визначає порядок подання та розгляду електронної петиції, адресованої Колочавській сільській раді, на підтримку якої зібрано не менш як 100 (сто) підписів громадян упродовж не більше 60 календарних днів з дня її оприлюднення (далі - електронна петиція).

1.2. Електронна петиція - це особлива форма колективного звернення громадян до Колочавської сільської ради, яке здійснюється через вебсайт https://kolochavska-gromada.gov.ua.

1.3. Розгляд електронної петиції, яка набрала необхідну кількість підписів на свою підтримку, здійснюється невідкладно, але не пізніше десяти робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок її розгляду, із урахуванням особливостей, визначених цим Положенням.

Реалізація електронної петиції здійснюється Колочавською сільською радою, виконавчим органом Колочавської сільської ради, комунальними підприємствами, установами та організаціями у встановленому законодавством порядку.

Розгляд проєктів рішень з питань, порушених в електронній петиції, здійснюється Колочавською сільською радою у порядку, визначеному Регламентом Колочавської сільської  ради.

1.4. У разі відсутності (відрядження, відпустка, тимчасова непрацездатність) Колочавського сільського голови вирішення питань, що належать відповідно до цього положення до його повноважень, покладається на секретаря сільської ради.

1.5. Координація роботи постійних комісій Колочавської сільської ради та осіб, визначених відповідальними за опрацювання порушених в електронній петиції питань, покладається на визначену відповідальну особу.

II. ТЕРМІНИ, ЩО ВЖИВАЮТЬСЯ В ЦЬОМУ ПОЛОЖЕННІ

2.1. У цьому Положенні наведені нижче терміни вживаються у такому значенні:

Автор (ініціатор) електронної петиції - користувач офіційного вебсайту Колочавської сільської ради, вебсайту громадського об'єднання, який створює електронну петицію та є відповідальним за її супроводження на всіх етапах розгляду.

Верифікація - це ідентифікація користувачів офіційного вебсайту Колочавської сільської ради із застосуванням методів дистанційної електронної ідентифікації за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) (на файловому, хмарному чи інших захищених носіях, за допомогою MobileID), сервісів ДіяID та BankID НБУ з метою підтвердження особистих даних користувачів.

Модерація - це перевірка на відповідність встановленим цим Положенням вимогам новоствореної петиції уповноваженою особою Колочавської сільської ради, яка визначається розпорядженням сільського голови.

2.2. Інші терміни, що вживаються в цьому Положенні, мають визначення, передбачені цим Положенням та чинним законодавством України.

III. СТВОРЕННЯ ЕЛЕКТРОННОЇ ПЕТИЦІЇ

3.1. Для створення електронної петиції до Колочавської сільської ради її автор (ініціатор) заповнює державною мовою спеціальну форму на офіційному вебсайті Колочавської сільської ради або на вебсайті громадського об'єднання та викладає текст електронної петиції.

Автор нової електронної петиції має дотримуватися таких правил щодо оформлення петиції:

- пройти верифікацію;

- вказати заголовок петиції (зазначається короткий зміст);

- викласти суть електронної петиції, викласти свої пропозиції щодо вирішення порушеного питання та зазначити про очікуваний результат після реалізації електронної петиції;

- вказати прізвище, ім'я, по батькові (за умовчанням вказуються реєстраційні дані);

- вказати поштову адресу (для отримання письмової відповіді на петицію), а також адресу електронної пошти та контактний номер телефону;

- надати фото- та/або відеоматеріали, які допоможуть детальніше розкрити суть питання (за наявності такої можливості);

- надати згод на роботу згідно з правилами вебсайту, зокрема, обробку своїх персональних даних.

3.2. В своєму тексті електронна петиція не може містити заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини, а також інформацію, яка містить ненормативну лексику, матеріали та висловлювання, які містять передвиборчу агітацію, рекламу товарів, робіт та послуг, посилань на сторонні інформаційні ресурси, а також конфіденційну інформацію щодо третіх осіб.

3.3. Відповідальність за зміст електронної петиції несе автор (ініціатор) електронної петиції.

3.4. Текст електронної петиції оприлюднюється через офіційний вебсайт Колочавської сільської ради або на вебсайті громадського об'єднання протягом двох робочих днів з дня надсилання її автором (ініціатором) після проходження процесу модерації.

У разі невідповідності електронної петиції встановленим вимогам оприлюднення такої петиції не здійснюється, про що Колочавська сільська рада повідомляє автору (ініціатору) засобами електронної пошти не пізніше строку, встановленого для оприлюднення.

3.5. Автор (ініціатор) електронної петиції, в оприлюдненні якої було відмовлено, може внести необхідні правки і надіслати її повторно в порядку, передбаченому пунктом 3.1 цього Положення.

3.6. Після опублікування електронної петиції вона не може бути відкликана та змінена.

IV. ЗБІР ПІДПИСІВ

4.1. Дата оприлюднення електронної петиції через офіційний вебсайт Колочавської сільської ради, або на вебсайті громадського об'єднання, є датою початку збору підписів на її підтримку.

4.2. Форма підписання петиції передбачає верифікацію в порядку, визначеному у пункті 3.1 цього Положення.

4.3. На офіційному вебсайті Колочавської сільської ради або на вебсайті громадського об'єднання обов'язково зазначаються прізвище, ім'я, по батькові автора (ініціатора) електронної петиції, дата початку збору підписів та інформація щодо загальної кількості та переліку осіб, які підписали електронну петицію.

Колочавська сільська рада під час збору підписів на підтримку електронної петиції забезпечує:

- безоплатність доступу та користування інформаційно-телекомунікаційною системою, за допомогою якої здійснюється збір підписів;

- електронну реєстрацію громадян для підписання петиції;

- недопущення автоматичного введення інформації, у тому числі підписання електронної петиції, без участі громадянина;

- фіксацію дати і часу оприлюднення електронної петиції та підписання її громадянином.

4.4. Електронна петиція, адресована Колочавській сільській раді, розглядається за умови збору на її підтримку не менше 100 (ста) підписів громадян упродовж не більше 60 календарних днів з дня оприлюднення такої електронної петиції.

4.5. Електронна петиція, яка в установлений строк не набрала необхідної кількості голосів на свою підтримку, після завершення строку збору підписів на її підтримку розглядається як звернення громадян відповідно до Закону України "Про звернення громадян".

4.6. Електронна петиція, збір підписів на підтримку якої здійснювався через вебсайт громадського об'єднання і яка впродовж установленого строку набрала необхідну кількість підписів на її підтримку, не пізніше наступного робочого дня після набрання необхідної кількості підписів надсилається громадським об'єднанням Колочавької сільської ради із зазначенням інформації про:

- дату початку збору підписів,

- дату направлення електронної петиції,

- загальну кількість та перелік осіб, які підписали електронну петицію (чи посилання на джерело такої інформації в мережі Інтернет),

- строк збору підписів,

- назву та адресу електронної пошти громадського об'єднання.

Громадське об'єднання, яке здійснило збір підписів громадян на підтримку петиції, під час надсилання електронної петиції зазначає своє найменування, відомості про державну реєстрацію (легалізацію) громадського об'єднання, місцезнаходження, а також прізвище, ім'я та по батькові, місце проживання керівника (особи, уповноваженої представляти громадське об'єднання).

Збір підписів електронної петиції, яку підтримали 100 (сто) громадян до закінчення 60 календарних днів, може бути припинено.

V. РОЗГЛЯД ЕЛЕКТРОННОЇ ПЕТИЦІЇ

5.1. Інформація про початок розгляду електронної петиції, яка в установлений строк набрала необхідну кількість голосів на свою підтримку, оприлюднюється на офіційному вебсайті Колочавської сільської ради не пізніш як через три робочі дні після набрання необхідної кількості підписів на підтримку електронної петиції, а в разі отримання електронної петиції від громадського об'єднання - не пізніш як через два робочі дні після отримання такої петиції.

5.2. Якщо електронна петиція містить клопотання про її розгляд на громадських слуханнях територіальної громади села Колочава, автор (ініціатор) петиції має право представити електронну петицію на таких слуханнях. У такому разі строк розгляду електронної петиції продовжується на строк, необхідний для організації та проведення відповідних слухань.

5.3. Колочавський сільський голова не пізніше наступного робочого дня після оприлюднення інформації про початок розгляду електронної петиції визначає особу, відповідальну  за організацію роботи з розгляду порушених в електронній петиції питань (далі – відповідальна особа), а також постійну комісію/комісії Колочавської сільської ради, до предмету відання якої відноситься порушене автором (ініціатором) електронної петиції питання (далі - відповідальна постійна комісія), яка здійснюватиме контроль за її розглядом.

5.4. Відповідальна особа протягом чотирьох робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок розгляду електронної петиції забезпечує підготовку та направлення пропозицій стосовно підтримки або непідтримки електронної петиції на розгляд сільського голови та відповідальної постійної комісії

У пропозиціях стосовно підтримки або непідтримки електронної петиції:

- окреслюється коло питань, що потребують вирішення з метою реалізації електронної петиції;

- викладаються можливі варіанти вирішення порушених питань та пропонується оптимальний.

У разі, якщо протягом чотирьох робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок розгляду електронної петиції від відповідальної особи не надійшло пропозицій, електронна петиція вважається такою, що підтримана відповідальним заступником за принципом мовчазної згоди.

5.5. Відповідальна постійна комісія Колочавської сільської ради впродовж семи робочих днів з дня надходження до неї відповідного доручення розглядає порушене в електронній петиції питання та пропозиції відповідальної особи за участю автора (ініціатора) електронної петиції, фахівців та інших осіб.

Ненадання відповідальною особою пропозицій стосовно підтримки або непідтримки електронної петиції на час проведення засідання відповідальної постійної комісії не перешкоджає проведенню такого засідання.

За результатами розгляду відповідальна постійна комісія приймає відповідне рішення стосовно підтримки або непідтримки електронної петиції.

Відповідальна постійна комісія не пізніше наступного робочого дня з моменту розгляду на своєму засіданні електронної петиції інформує сільського голову про прийняті рекомендації (висновки) стосовно підтримки або непідтримки електронної петиції.

У разі, якщо протягом восьми робочих днів з дати відповідного доручення відповідальна постійна комісія не надала рекомендації (висновки) стосовно підтримки або непідтримки електронної петиції, електронна петиція вважається такою, що підтримана відповідальною постійною комісією за принципом мовчазної згоди.

5.6. Відповідальна особа Колочавської сільської ради не пізніше дев'яти робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок розгляду електронної петиції забезпечує підготовку проєкту відповіді Колочавського сільського голови на відповідну електронну петицію.

У проєкті відповіді Колочавського сільського голови визначається:

- підтримка чи непідтримка елктронної петиції;

- у разі непідтримки електронної петиції - мотивація такого рішення із зазначенням (у разі наявності) альтернативних шляхів вирішення порушених у електронній петиції питань;

- у разі підтримки електронної петиції - відповідальний заступник, який координує здійснення заходів з її реалізації, відповідальна постійна комісія, яка здійснює контроль за станом реалізації електронної петиції, суть наданих доручень.

Колочавський сільський голова не пізніше ніж через десять робочих днів після початку розгляду електронної петиції приймає рішення щодо підтримки або непідтримки електронної петиції.

5.7. Про підтримку або непідтримку електронної петиції публічно оголошується Колочавським сільським головою на офіційному вебсайті Колочавської сільської ради не пізніше наступного робочого дня після підписання відповіді Колочавським сільським головою про підтримку або непідтримку електронної петиції.

Відповідь на електронну петицію не пізніше наступного робочого дня після закінчення її розгляду надсилається відповідальним органом у письмовому вигляді автору (ініціатору) електронної петиції або відповідному громадському об'єднанню (у разі, якщо збір підписів здійснювався відповідним громадським об'єднанням), а також розміщується на офіційному вебсайті Колочавської сільської ради.

VI. РЕАЛІЗАЦІЯ ЕЛЕКТРОННОЇ ПЕТИЦІЇ

6.1. Колочавський сільський голова, у разі прийняття рішення щодо підтримки електронної петиції, протягом трьох робочих днів після підписання відповіді визначає відповідальну особу, яка здійснює координацію заходів з реалізації порушених в електронній петиції питань.

Колочавський сільський голова цим же дорученням визначає відповідальну постійну комісію Колочавської сільської ради, яка здійснює контроль за опрацюванням порушених в електронній петиції питань.

Відповідальна особа:

- здійснює координацію та контроль роботи структурних підрозділів виконавчого органу Колочавської сільської ради, а також підприємств, установ та організацій комунальної форми власності в частині опрацювання порушених в електронній петиції питань, щодо якої прийнято рішення про підтримку;

- забезпечує підготовку проєктів рішень Колочавської сільської ради, розпоряджень Колочавського сільського голови, розпоряджень виконавчого органу Колочавської сільської  ради, спрямованих на врегулювання порушених в електронній петиції питань;

- звітує про стан опрацювання порушених в електронній петиції питань, щодо якої прийнято рішення про підтримку, у строки та порядку, що передбачені цим Положенням.

6.2. Якщо реалізація петиції, щодо якої прийнято рішення про підтримку, не потребує координації роботи структурних підрозділів виконавчого органу Колочавської сільської ради, а також підприємств, установ та організацій комунальної форми власності, Колочавський сільський голова з метою врегулювання порушених в електронній петиції питань може надавати відповідні доручення, видавати розпорядження або виступати суб'єктом подання проєктів рішень Колочавської сільської ради.

6.3. Якщо реалізація підтриманої електронної петиції не потребує координації роботи структурних підрозділів виконавчого органу Колочавської сільської ради, а також підприємств, установ та організацій комунальної форми власності, Колочавський сільський голова з метою вирішення порушених в електронній петиції питань може одразу надавати відповідні доручення, видавати розпорядження чи виступати суб'єктом подання проєктів рішень Колочавської сільської ради, спрямованих на врегулювання порушених в електронній петиції питань.

6.4. Відповідальна особа в процесі виконання плану заходів, спрямованих на реалізацію порушених у електронній петиції питань, забезпечує взаємодію підпорядкованих йому структурних підрозділів виконавчого органу Колочавської сільської ради з автором (ініціатором) електронної петиції, залучає його до роботи по виконанню такого плану заходів та забезпечує доступ до інформації та матеріалів, пов'язаних з реалізацією електронної петиції.

6.5. Відповідальна особа забезпечує особисте звітування щодо реалізації плану заходів, спрямованих на вирішення порушених в електронній петиції питань, перед відповідальною постійною комісією не рідше як один раз на квартал.

Автор (ініціатор) електронної петиції запрошується на засідання відповідальних постійних комісій Колочавської сільської ради, на яких заслуховуються звіти про виконання плану заходів, спрямованих на реалізацію порушених в електронній петиції питань, та має право на виступ на засіданнях постійних комісій в порядку, визначеному Положенням про постійні комісії Колочавської сільської ради.

6.6. Підтримана електронна петиція вважається реалізованою за умови вирішення порушеного у ній питання по суті.

Про вирішення порушеного в підтриманій електронній петиції питання по суті розміщується публічне оголошення Колочавського сільського голови на офіційному вебсайті Колочавської сільської ради не пізніше 10 робочих днів з дати внесення подання відповідальної особи.

Подання готується на основі пропозицій відповідальної особи та з урахуванням їхнього розгляду відповідальною постійною комісією.

Інформація про вирішення порушеного в електронній петиції питання по суті надсилається у письмовому вигляді автору (ініціатору) електронної петиції, а також розміщується на офіційному вебсайті Колочавської сільської ради.

6.7. Розгляд підтриманої електронної петиції припиняється до вирішення порушеного у ній питання по суті Колочавським сільським  головою за поданням відповідальної особи у таких випадках:

- якщо у процесі виконання плану заходів виникли обставини, що унеможливлюють його виконання, та/або вичерпано усі можливі заходи в межах повноважень Колочавської сільської ради, спрямовані на реалізацію порушеного у електронній петиції питання;

- якщо реалізація порушеного у електронній петиції питання потребує значних витрат з бюджету й такі видатки не передбачені та/або не можуть в силу об'єктивних причин бути передбачені у бюджеті громади на відповідний та наступний роки.

Подання готується на основі пропозицій відповідальної особи та з урахуванням їхнього розгляду відповідальною постійною комісією.

Про припинення розгляду підтриманої електронної петиції розміщується публічне оголошення Колочавського сільського голови на офіційному вебсайті електронних петицій Колочавської сільської ради не пізніше 10 робочих днів з дати внесення відповідного подання.

Інформація про припинення розгляду підтриманої електронної петиції надсилається у письмовому вигляді автору (ініціатору) електронної петиції, а також розміщується на офіційному вебсайті Колочавської сільської ради.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь