A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колочавська громада
Закарпатська область, Хустський район

Міжнародна співпраця

Карпатська бджола буде збережена лише завдяки спільним зусиллями місцевих пасічників

Карпатська порода бджіл є найбільш придатною для нашого регіону і має низку властивостей, завдяки яким здатна продуктивно працювати і виживати в суворих умовах гірського клімату. Завдяки тому, що Тереблянська долина звідусіль оточена горами, зберегти чистопородність цього виду легко. Наскільки це  вдалося  зробити місцевим пасічникам – досліджували співробітники Національного наукового центру «Інститут бджільництва ім. П.І.Прокоповича». Спільно з місцевими бджолярами влітку, в рамках проєкту «Карпатська бджола – спільні заходи із збереження унікальної природної спадщини в українсько-польському прикордонні», що реалізує Колочавська сільська рада, вони  здійснили моніторинг пасік з метою визначення породної композиції високогірних карпатських пасік і днями відзвітували про результати експедиції.

09:10 17.03.2021

У центрі Колочави звели центр культури Карпат

Село Колочава, яке прославилося десятком музеїв та  активним розвитком туризму, тепер подає приклад у залученні грантів для розвитку сільської громади. Весною 2019 року тут активно почали будувати грандіозний і за розмірами, і за значенням культурно-мистецький центр в рамках проєкту «Світ карпатських розет – заходи із збереження унікальності культури Карпат». Будівництво здійснюється за підтримки Європейського Союзу в рамках програми транскордонного співробітництва  Польща-Білорусь –Україна  2014-2020. Мета проєкту – збереження культурної та історичної спадщини Карпат – традицій, ремесел, звичаїв, музики, архітектури.

16:22 25.11.2020

Карпатський мед має бути від карпатської бджоли!

Протягом 2020 року Колочавська сільська рада успішно реалізовує проєкт «Карпатська бджола – спільні заходи із збереження унікальної природної спадщини в українсько-польському прикордонні».

16:25 12.11.2020

У Колочаві відкрили  атракційне  бджолине   поселення

  На території Колочавської загальноосвітньої школи №2, що у присілку Брадолець, появилося незвичне поселення з дерев’яних будиночків, з млином, школою, церквою, основними жителями якого стали бджолині сім’ї. Атракційна пасіка показує історію розвитку бджільництва від вулика-дуплянки до «розумного» вулика, оснащеного різними сенсорними датчиками. Для відвідувачів тут побудували дерев’яну бесідку, проклали кам’яні доріжки, закупили спеціальні захисні костюми. Відтепер  всі бажаючі зможуть ближче ознайомитися з історією бджільнитцва в Карпатах, зокрема, в Тереблянській долині. А відтак, пасічники сподіваються, що це допоможе зберегти чистоплідність карпатської бджоли, популяризувати карпатські продукти бджільництва серед туристів, зацікавити молодь бджільництвом тощо.

15:56 21.09.2020

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь